Sediul central al Bibliotecii Județene Timiș va fi reabilitat și eficientizat energetic

Consiliul Județean Timiș va reabilita clădirea sediului central al Bibliotecii Județene Timiș, aflată în Piața Libertății din Timișoara. Vorbim de o clădire istorică emblematică în orașul de pe Bega, pentru care, am găsit, în sfârșit o sursă de finanțare nerambursabilă.

Parcă nu mai exista speranță, CJT a încercat să obțină finanțare din mai multe surse pentru a-i reda strălucirea clădirii în care funcționează Biblioteca Județeană, dar de fiecare dată eforturile au eșuat – ori banii solicitați nu au fost aprobați de către Guvern în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021/2023, ori sumele vizate nu erau îndestulătoare pe PNRR. Iată, însă, ca vedem și luminița de la capătul tunelului. În perioada în care am fost administrator public al județului, am reușit să obținem aproximativ 11.5 milioane lei din Programul Național de Reabilitare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, iar clădirea va căpăta o nouă înfățișare.

Sediul central al Bibliotecii Județene Timiș ”Sorin Titel” este o clădire istorică plasată în zona ultra-centrală a Timișoarei. Reabilitarea imobilului presupune consolidarea interior-exterior, restaurarea anumitor componente ale acestuia, refuncționalizarea spațiilor și eficientizarea energetică generală. De asemenea, se vor face demolări pentru realizarea unei intrări în clădire mult mai facilă. În plus, se vor face lucrări pentru amenajarea mansardei și se va amplasa un lift.

Din punct de vedere managerial țin să precizez că nici acesta, la fel ca toate celelalte, nu a fost un proiect ușor. De la demersurile făcute pentru obținerea de bani nerambursabili care să ne permită să demarăm lucrările – sursă de finanțare identificată cu greu, până la gestionarea tuturor aspectelor care țin de o clădire istorică în condițiile în care experții în domeniu sunt foarte puțini pe partea de vest a României, ne-am confruntat cu tot felul de obstacole, pe care le-am depășit cu dedicare, perseverență și conlucrare. Repararea și consolidarea clădirii a necesitat elaborarea unui deviz general complex, care a fost schimbat de nu mai puțin de patru ori din cauza numeroaselor dependențe, lucru care a interpus probleme majore, în condițiile în care termenele pe care le aveam erau unele strânse. Această situație a implicat numeroase discuții cu toate părțile interesate. De menționat ar mai fi faptul că a fost nevoie să depășim relațiile tensionate cu proiectantul, care a blocat demersurile pentru mult timp în ceea ce privește mai multe aspecte tehnice, juridice și financiare. În acest sens, pentru că Biblioteca Județenă Timiș ducea lipsă de responsabili dedicați, a fost nevoie să compensăm lipsa de capacitate a acesteia în faza de proiectare tehnică.

Valoare totală a acestui proiect este de 11.9 milioane lei,suma nerambursabilă fiind de aproximativ 11.5 milioane lei.

În timpul lucrărilor de renovare, activitățile sediului Bibliotecii Județene vor fi mutate într-o altă clădire, iar cu această ocazie se va face și arhivarea documentelor BJT, sper că în mare parte și în format digital.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.