Sanctuar neolitic unic în Europa, la Parța. Muzeu construit pe bani europeni

Un nou spațiu muzeal a fost inaugurat la Parța în luna aprilie 2023. Acesta va contribui la creșterea turismului local și va fi un motor de dezvoltare pentru activități turistice, culturale și de agrement în această zonă, deoarece va adăposti o replică a sanctuarului neolitic descoperit în comuna timișeană acum câteva zeci de ani, sanctuar unic în Europa. Este unul dintre proiectele ce vizează creșterea atractivității județului Timiș. 

Parte din proiectul „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”, noul punct muzeal a fost construit în mare parte pe bani nerambursabili din Programul Transfrontalier România-Serbia 2014-2020. Așa cum am precizat de nenumărate ori, mediul rural din Banat trebuie dezvoltat și promovat. O regiune inteligentă exploatează la maximum obiectivele de genul acesta, iar obținerea acestor fonduri ne aduce tot mai aproape de dezideratul dezvoltării sustenabile a unei zone turistice, în zona metropolitană Timișoara. Mai mult decât atât, fiind un proiect realizat cu partenerii din Serbia, acesta are potențialul de a aduce aici turiști din afara țării

Cred că realizarea acestui punct muzeal ce se va afla în subordinea Muzeului Banatului, prin utilizarea patrimoniului local într-un mod inovator și integrat, va crește atractivitatea turismului transfrontalier și tocmai de aceea împreună cu echipa de la CJT am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a duce această inițiativă la bun sfârșit. Fiind un proiect în care aveam un partener, a fost nevoie să ne corelam pașii. Părea sârbă a înaintat greu cu proiectul din cauza unor carențe financiare și de proiectare – execuție, aspect care ne-a dat emoții cu privire la pierderea finanțării inclusiv pe partea românească, însă prin mai multe intervenții diplomatice la nivelul administrației superioare – a regiunii autonome Voivodina – am reușit să deblocăm situația. Probleme majore ne-a generat și constructorul, care înainta foarte încet, fapt care a condus la tensionarea relațiilor cu acesta, negocieri, notificări și chiar penalizări. Însă pânâ în final, cu determinare și stoicism ferm, am reușit să bifăm și construcția acestui punct de atracție al județului Timiș. Nu a fost un proces ușor și aș dori să mai adaug că noi, cei din echipa CJT ne-am dorit ca această clădire să aibe un aspect general armonios, chiar dacă mai mult în interior, astfel că s-a optat pentru un acoperiș pe structură de lemn frumoasă, cu bârne lungi și groase, însă care a fost greu de obținut, transportat și montat.

Am purtat discuții îndelungate cu reprezentanții Muzeul Banatului pentru a decide dacă în noul muzeu va ajunge sanctuarul în forma sa originală, așa cum ne-am fi dorit. Din motive obiective (i.e. sanctuarul a fost montat într-o sala a Muzeului Banatului fixat pe pereți și nu poate fi desprins fără a se strica) am optat pentru realizarea unei replici de către specialiști contractați de Muzeul Banatului, care lucrează momentan la realizarea acesteia. Tocmai acesta este motivul pentru care muzeul nu este încă deschis pentru publicul larg, la momentul scrierii acestui articol-blog. 

Muzeul de la Parța va fi un pilon important pe harta turistică a Banatului istoric, adăpostind artefacte neolitice cu funcțiune spirituală, ceea ce îi dă o însemnătate cu atât mai mare obiectivului. 

Noul muzeu va fi unul modern și va conține inclusiv tehnologie 3D. Valoarea totală a sumei nerambursabile accesată de către CJT este de aproximativ 2 milioane lei. Pentru restul de cheltuieli, CJT a mai adaugat aproximativ 13 milioane lei

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.