74 de milioane de lei absorbiți din bani europeni pentru un drum important din județul Timiș – DJ 693
Un drum important din Timiș a fost reabilitat cu bani europeni. Am reușit să atragem aproximativ 74 de milioane de lei din bani europeni, iar acum drumul județean DJ 693, care face legătura cu județul Arad va deservi șoferii din jumătatea vestică a județului care nu mai doresc să treacă pe la Timișoara pentru a ajunge pe autostrada A1.
Modernizarea DJ 693, DJ 692 și 692 C de la Cărpiniș la limita cu județul Arad, pe o distanță de 37 km, este unul dintre cele mai importante proiecte rutiere și îmbunătățește accesul la autostrada A1, asigurând astfel legătura cu Ungaria prin vama Nădlac și interconectarea cu autostrada M43 către Budapesta. Pe cealalt sens, drumul face legătura cu restul țării. Populația deservită de infrastructura modernizată care asigură accesul la coridoarele TEN-T este de aproximativ 21.000 de persoane.
De menționat este faptul că lucrările desfășurate au fost de complexitate mare, raportate la un drum județean. Astfel, proiectul încheiat de CJT a presupus reabilitarea propriu-zisă a drumului, construirea și reabilitarea de podețe, reabilitarea trecerii peste calea ferată, dar și alte operațiuni precum: reabilitarea stațiilor de autobuz, construirea de noi accese la proprietățile publice și private sau construirea sistemului de colectare a apei pluviale.
Gestionarea generală a proiectului nu a fost una lipsită de provocări. Proiectul tehnic pentru realizarea drumului a fost recepționat în mandatul precedent, iar la demararea lucrărilor s-a constatat că acesta avea multe deficiențe. Acest fapt a dus la tensiuni cu administrațiile publice locale, dar și cu societatea civilă care cereau soluții modificate pentru multiplele accese la proprietățile private și publice aflate în proximitate. A fost nevoie de emiterea a nu mai puțin de șase dispoziții de șantier pentru a finaliza cu succes investiția, cu privire la adoptarea rigolelor carosabile, relocarea acceselor și parapeților, realizarea de podețe pietonale, amenajari de trotuare suplimentare ș.a. Toată această modificări au condus, inevitabil, la unele situații tensionate cu proiectantul și constructorul drumului, deoarece remedierile identificate implicau refacerea unor lucrări, timp și costuri suplimentare pentru antreprenor și, totodată, au presupus demararea de noi proceduri pentru aprobarea acestora de către ADR VEST, instituția prin care s-au obținut banii europeni. La un moment dat, a fost nevoie de suplimentarea bugetului, deși CJT era afectat din plin de criză economică. Este important de menționat, de asemenea, că gestionarea generală a proiectului s-a făcut în conformitate cu HG 1 / 2018, pentru care, la momentul respectiv, nu exista experiență în CJT. Acest cadru legal stabilește un context general pentru implementarea și monitorizarea investițiilor de peste 25 de milioane de lei, pentru a asigura transparență, eficiență și responsabilitate în utilizarea resurselor publice.
Este unul dintre puținele proiecte în care, adițional monitorizării permanente, m-am implicat doar în punctele esentiale, legate de exemplu de armonizarea cu primăriile și constructorul, luarea de decizii critice și gestionarea actelor, pentru ca am avut parte de o echipa de excelentă a Consiliului Județean Timiș, căreia vreau să îi mulțumesc din nou pe această cale.
Proiectul prin care este a fost modernizat drumul județean a fost în valoare totală de 75 de milioane lei, cea mai mare parte fiind fonduri europene.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!