Un nou drum expres între Aeroportul Timișoara și autostrada A1
Consiliul Județean Timiș a asumat în luna februarie 2023 proiectarea și executarea unui nou racord la autostrada A1, pentru Timișoara, în parteneriat cu CNAIR, din fonduri europene ale Programului Operațional Transport 2021-2027. Țin să felicit încă o dată echipele direcțiilor de dezvoltare și drumuri ale CJT pentru diligențele deja întreprinse și le urez mult succes în implementare! Nu va fi un proiect ușor, dar cu sigurantă va fi dus la bun sfârșit și sunt mândru că, din poziția de administrator public al județului am putut mijloci aprobarea unui astfel de proiect, spre a fi proiectat și executat de către Consiliul Județean Timiș.
Vorbim despre drum expres care va lega Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” de autostrada A1, la nord de aeroport. Investiţia estimată ar fi în valoare de peste 22 milioane de euro, iar de toate procedurile se va ocupa Consilul Județean. Practic, CNAIR urmează să asigure finanțarea, din fonduri europene, iar CJT va fi responsabil, în primă fază, de elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, iar mai apoi de derularea lucrărilor.
Noul drum expres vine în compensarea lipsei de conectivitate între Timișoara și autostrada A1 și rețeaua TEN-T. Acesta va avea aproximativ 7 km și va avea două benzi pe sens. Viitorul drum va fi echipat cu sisteme inteligente, precum cel de management al traficului, camere video, comunicare și informații în timp real pentru utilizatori și administratorul infrastructurii, alături de sisteme de urgență.
Impunerea pe unul dintre programele de finanțare nerambursabilă ale României a unei noi legături rutiere noi între municipiul Timișoara și autostrada A1 nu a fost deloc ușoară, reușindu-se finalmente includerea în Programul Operațional Transport 2021-2027. A fost nevoie ca CJT să preia, deși nu se afla direct în atribuțiile sale și nu deținea suficienți responsabili tehnici, demersurile concrete de implementare, pentru a se asigura că drumul expres va fi realizat. Astfel, CJT a aprobat și semnat cu un acord de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR).
Stabilirea detaliilor de implementare a necesitat multiple eforturi și sincronizări cu alte instituții publice. CJT nu avea experiență în aplicarea OUG 101 / 2020 și gestionarea unei serii de aspecte într-o astfel de colaborare cu CNAIR, de exemplu cele ce țineau de administrarea culoarului de intervenție. A fost necesară tratarea mai multor subiecte problematice și identificarea soluțiilor pentru acestea. Menționez, în acest context, constrângerile legate de vecinătatea imediată cu aeroportul și traversarea unei căi ferate adiacente, pentru a realiza proiectarea și executarea unor pasaje supraterane sau subterane.
Este un proiect ambițios și benefic atât pentru zona metropolitană Timișoara și nu numai. Implementarea acestui drum expres va conduce la creșterea atractivității județului Timiș pentru investiții și implicit pentru crearea de noi locuri de muncă. Totodată, decongestionarea traficului, reducerea noxelor urbane și scăderea numărului de accidente se vor număra printre beneficiile acestui proiect.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!