A fost deblocată construirea centrului JEDI de formare profesională

Implementarea lină al unui proiect aflat în implementare este de cele mai multe ori un vis frumos. Obstacolele așteaptă la fiecare pas, iar de multe ori apar întârzieri și chiar blocaje în desfășurarea proiectelor, acestea având un impact negativ asupra comunității. S-a întâmplat și în cazul Centrului JEDI de formare profesională continuă și servicii de angajare ce urma a fi construit în Parcul Industrial și Tehnologic Timișoara. Vorbim despre un proiect, care ar fi trebuit să fie finalizat în 2022, dar care se afla încă în implementare la finalul lunii mai 2023. Partea bună este că, după două blocaje majore determinate de proiectant și constructor, am reușit să aducem lucrurile pe un făgaș bun.

Am fost bucuros să văd – în ultimul an al mandatului meu de administrator public al județului – progrese substanțiale la construcția centrului de învățare permanentă JEDI, clădire construită în perimetrul Parcului Industrial și Tehnologic din Timișoara, care va crea condiții de ultimă generație pentru formarea profesională, și de asemenea, va contribui la dezvoltarea unei piețe comune a muncii transfrontaliere, în județele Csongrád-Csanád și Timiș. 

Proiectul este unul mai vechi și a devenit un punct de bifat pe lista de lucru a perioadei cât am lucrat pentru CJT. Situația moștenită aici nu a fost tocmai cea mai plăcută, după ce construcția a stagnat, proiectul fiind afectat de mai multe blocaje cauzate de proiectant și constructor. După mai multe întrevederi cu reprezentanții acestora, cu actele de reziliere a contractului pe masă și cu notificări transmise de CJT, am reușit să deblocăm situația. Acest lucru nu s-a întâmplat însă fără a modifica proiectul tehnic care prezenta deficiențe majore. Un exemplu în acest sens este pe partea de corelare a cantității de material pentru că efectiv proiectul tehnic prevedea peste 50 de tone de fier în minus, față de necesarul pentru structura metalică și armături. Iar o problemă în sine a fost că lipsurile s-au identificat în două faze, nu într-una. În acest context, dar și din cauza faptului că între timp prețul la materialele de construcții crescuse semnificativ, s-a impus organizarea unei proceduri de achiziție publică pentru lucrări suplimentare

La momentul când am predat coordonarea proiectului către al responsabil CJT – în luna mai 2023, implementarea proiectului decurgea în parametri buni, clădirea fiind aproape de finalizată. Cu toate acestea, mai era necesară implementarea unei soluții viabile, eficiente și care să îndeplinească indicatorii de proiect în ceea ce privește operaționalizarea și operarea centrului comunitar. Cheltuielile de întreținere și operare erau estimate a fi foarte mari, iar 2700 de români și maghiari trebuiau atrași în următorii ani să participe la inițiativele de ocupare a forței de muncă. În același timp, era necesar ca noul coordonator să se decidă asupra soluției finale pentru respectarea prevederile legale ce țin de ajutorul de stat. Procedurile pentru a întruni toate aceste condiții erau deja discutate și demarate concret, la predarea responsabilității în luna mai 2023. 

Centrul JEDI de formare profesională continuă și servicii de angajare va acoperi nevoi sociale pe partea vocațională și de consiliere în carieră, precum prezentarea la interviu, testarea intereselor și aptitudinilor personale cu referire la carieră, facilitarea participării la târgurile pentru carieră și locuri de muncă, accesare fonduri europene, facilitarea unor întâlniri cu antreprenori locali ș.a.m.d. 

Centrul va avea șase săli de dezvoltare vocațională, două ateliere de creație, care pot fi comasate, o sală IT pentru 24 cursanți, un spațiu multifuncțional, dimensionat pentru 48 de spectatori, dar și un spațiu de socializare sau divertisment, care poate acomoda circa 30 persoane și care, în caz de nevoie, poate găzdui activități de dezvoltare vocațională.

Demersurile de construire, dotare și operaționalizare a acestui centru fac parte din proiectul „Inițiativă comună privind ocuparea forței de muncă”, fiind finanțat prin intermediul programului INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020. Cheltuielile totale preconizate de implementare a proiectului sunt de aproximativ 8.14 milioane lei. Inițial, valoarea nerambursabilă s-a ridicat la 1.3 milioane de euro, însă această sumă cel mai probabil va fi suplimentată din economiile programului de finanțare cu mai mult de 650 mii de euro. În caz că finanțarea totală nerambursabilă, ce va fi aprobată, va depăși valoarea totală actuală a proiectului, vor putea fi achiziționate dotări și echipări suplimentare pentru centrul JEDI.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.