Am reușit să deblocăm un alt important proiect, la Periam, pentru persoanele aflate în dificultate
După rezilierea contractului cu fostul antreprenor general, expertiză, actualizare proiect tehnic, contractare execuție lucrări, toate cu procedurile de achiziție aferente, dar și după lungi discuții inclusiv cu actualul constructor, în sfârșit se vede luminita de la capătul tunelului și în cazul șantierului de la Periam, care presupune construirea și dotarea unui centru de zi DGASPC, precum și construirea a 3 locuințe protejate pentru un număr de 30 de beneficiari. De serviciile centrului de zi nou construit vor beneficia cei 30 de rezidenți ai locuințelor protejate, dar și alte 10 persoanei din comunitatea locală Periam.
A fost mereu o prioritate pentru mine, ca administrator al județului Timiș, să supervizez la buna desfăsurare a proiectelor pe care le aveam în subordine. Atât proiectele inițiate în mandatul meu, cât și cele moștenite, au contat în egală măsură pentru că vizau interesele cetățenilor din județ. Iată astfel că acest proiect și alte două, cel de reabilitare a centrelor DGASPC de la Lugoj și Găvojdia ajung să capete contur după ce au rămas nefinalizate din cauza antreprenorului general contractat de vechea administrație, care s-a dovedit a fi unul neserios.
După luni de zile de negocieri, descinderi în teren și notificări scrise, am decis rezilierea contractului în vara anului 2021, recurgând la instanța de judecată, iar după această măsură și chiar și înainte la solicitarea de penalități. A fost o situație confuză la vremea respectivă pentru am fost nevoit să elaborez – împreună cu altă structură a CJT – o procedură pentru gestionarea proiectelor după reziliere, pentru că aceasta nu exista. De asemenea, nu există experiență în CJT în acest sens.
Demersurile post-reziliere nu au fost deloc ușoare și rapide, durând mai bine de un an din cauza legislației românești anevoioase. Iar această stagnare a demersurilor a intervenit cu toate că era în vizor un proiect cu fonduri europene care trebuia finalizat înainte de anul 2023 și totodată exista necesitatea stringentă de a reorganiza centrele neconforme ale DGASPC Timiș pentru a evita tăierea fondurilor guvernamentale începând cu anul 2024 (fiind emisă o ordonanță în acest sens), reorganizare care depindea și de această investiție
A fost nevoie de expertiză, actualizarea proiectului tehnic conform acesteia, incluzând remedierea deficiențelor de proiectare și stabilirea restului de executat. Bineînțeles, aceste două activități au comportat proceduri de achiziție publică pentru prestare servicii. Apoi au urmat demersurile pentru aprobarea în plenul CJT, identificarea sumelor de bani suplimentare necesare căci s-au identificat probleme tehnice acute în proiect, ce au necesitat soluții ce nu erau prevăzute în finanțarea nerambursabilă, iar mai apoi lansarea achiziției pentru execuție lucrări ș.a.m.d.
Am contractat un nou constructor, astfel, și am sperat că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, însă nu a fost așa. Relația cu acest nou antreprenor a fost una tensionată și a necesitat atenție sporită, dar și implicarea de resurse suplimentare. S-a lucrat inclusiv în prezența avocatului constructorului. A fost nevoie de corectarea unor probleme generate de acesta în timpul lucrărilor, dar și identificarea de noi soluții tehnice. Mai mult decât atât, relația cu acesta a fost una tensionată pe tot parcursul colaborării, căci acesta nu avea capacitatea necesară și lucrările avansau foarte greu. Am notificat și cu acestui constructor rezilierea contractului pentru cazul nerezolvării tuturor aspectelor imputate într-un anumit termen, apoi am prelungit această notificare de câteva ori, continuând colaborarea într-un mod strict, verificând constant că lucrările avansează în termenii contractuali.
În perioada de dinaintea retragerii atribuțiilor mele privind gestionarea proiectelor cu fonduri nerambursabile – în luna mai 2023, am vizitat șantierului DGASPC de la Periam și am constatat și în teren că lucrurile decurg calitativ și conform graficului, exceptând provocările curente de rigoare, pe care echipa coordonată le rezolva prompt și competent.
Valoarea investiției se ridică la 7.8 milioane lei, din care aproape 0.4 milioane lei pentru DGASPC Timiș, subordonată a CJT. Din această sumă, 3.5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și de la bugetul de stat.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!