Se reabilitează centrul DGASPC Gavojdia și se construiesc locuinte sociale, după rezilierea cu antreprenorul general inițial

Consilul Județean Timiș construiește două case de tip familial la Găvojdia și reabilitează centrul DGASPC. Este un proiect mai vechi, pe care l-am deblocat cu multe eforturi, iar acum lucrările decurg conform graficului.

Acest proiect și alte două, cel de reabilitare a centrului DGASPC de la Lugoj și cel de construire al centrului de la Periam, fac parte din proiectele moștenite de la fosta administrație și care au rămas nefinalizate din cauza antreprenorului general, care s-a dovedit a fi unul neserios. După luni de zile de negocieri, descinderi în teren și notificări scrise, am decis rezilierea contractului în vara anului 2021, recurgând la instanța de judecată. După această măsură și chiar și înainte, pe cale legală am solicitat aplicarea de penalități. A fost o situație confuză la vremea respectivă pentru am fost nevoit să elaborez – împreună cu altă structură a CJT – o procedură pentru gestionarea proiectelor după reziliere, pentru că aceasta nu exista. De asemenea, nu există experiență în CJT în acest sens. 

Demersurile post-reziliere nu au fost deloc ușoare și rapide, durând mai bine de un an din cauza legislației românești anevoioase. Iar această stagnare a demersurilor a intervenit cu toate că era în vizor un proiect cu fonduri europene care trebuia finalizat înainte de anul 2023 și totodată exista necesitatea stringentă de a reorganiza centrele neconforme ale DGASPC Timiș pentru a evita tăierea fondurilor guvernamentale începând cu anul 2024 (fiind emisă o ordonanță în acest sens), reorganizare care depindea și de această investiție. 

A fost nevoie de expertiză, actualizarea proiectului tehnic conform acesteia, incluzând remedierea deficiențelor de proiectare și stabilirea restului de executat. Bineînțeles, aceste două activități au comportat proceduri de achiziție publică pentru prestare servicii. Apoi au urmat demersurile pentru aprobarea în plenul CJT, identificarea sumelor de bani suplimentare necesare, lansarea achiziției pentru execuție lucrări ș.a.m.d..

Relansarea cu succes a acestui proiect cu fonduri nerambursabile este încă una dintre reușitele de care Serviciul Managementul Proiectelor din CJT și eu suntem mândri în acest mandat.

Prin acest proiect se vor construi două case de tip familial pentru 32 beneficiari. De asemenea, se va reabilita clădirea deja existentă și se va înființa un centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă pentru viitorii rezidenți ai caselor, dar și pentru alte 10 persoane din comunitate.

În perioada de dinaintea retragerii atribuțiilor mele privind gestionarea proiectelor cu fonduri nerambursabile – în luna mai 2023, am vizitat șantierele proiectelor DGASPC de la Lugoj si Gavojdia și am constatat și în teren că lucrurile decurg calitativ și conform graficului, exceptând provocările de rigoare, pe care echipele pe care le-am coordonat le rezolvau prompt și competent. 

Valoarea totală a investiției este de 5.4 milioane lei, din care aproape 0.4 milioane lei pentru DGASPC Timiș, subordonată a CJT. Finanțarea nerambursabilă este de aproximativ 4 milioane lei, din Programul Operațional Regional 2014-2020.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.