DEZVOLTAREA ECONOMICĂ
Câteva considerente
În ceea ce privește dezvoltarea economică a Timișoarei, susțin și voi susține întotdeauna principiile sănătoase, ce țin de păstrarea și îmbunătățirea pieței concurențiale libere, cu intervenție minimă din partea administrației publice, care să pună la dispoziție infrastructura și instrumentele necesare pentru ca șansele antreprenorilor să fie egale, iar oportunitățile de dezvoltare multiple.
Avem nevoie însă, la nivel general, să ne identificăm răsunător și unic pe harta europeană și internațională, astfel încât să atragem parteneri puternici în proiectele majore legate de industrie, agricultură, comerț și servicii. Acest lucru se poate face implementând și promovând un brand public economic, pentru Timișoara, județ și regiune.
Multe principii de dezvoltare trebuie aplicate mai atent decât în trecut sau chiar de la zero, utilizând ca sursă de inspirație modelele internaționale de succes, adaptate la condițiile locale. De asemenea, inteligența de care dau dovadă românii e de pus în valoare, pentru crearea unor sisteme inovative care să implice atât aspectele manageriale și tehnice, cât și pe cele interinstituționale, cum ar fi crearea entităților juridice numite ”Grupări Europene pentru Cooperare Teritorială”.
Economia circulară, cu componenta verde, va putea conduce către o dezvoltare durabilă a societății noastre, eficientă la nivelul folosirii resurselor tot mai puține și a securizării celor critice, prin crearea de produse reciclabile și noi locuri de muncă. Reindustrializarea ecologică, încurajarea producției autohtone și diversificarea gamei de produse și servicii vor conduce cu siguranță la o situație stabilă, în orice condiții naționale și externe. De asemenea, specializarea inteligentă a unor zone ale regiunii, în jurul Timișoarei, Aradului, Lugojului ș.a.m.d în sensul folosirii atuurilor locale și generării efectelor sinergice cu celelalte zone, ar stabiliza și ridica și mai mult regiunea noastră. Atragerea investitorilor cu capital autohton sau străin este un deziderat ce trebuie susținut prin toate mijloacele posibile și prin instrumente ambițioase, cum ar fi înființarea unor centre de excelență pentru susținerea afacerilor și a unor fonduri publice de investiții. Valorificarea a ceea ce avem bun din zestrea autohtonă, patente, subansamble și produse competitive, servicii inovatoare, inteligență umană și instituțională etc. și internaționalizarea și scoaterea pe piața externă a acestora, sunt aspecte ce țin de eficacitate și sunt categoric necesare.
În finalul expunerii acestor câteva aspecte ce țintesc dezvoltarea economică, mai adaug o precizare foarte importantă. Mentalitatea și atitudinea cetățenilor, a entităților private și instituțiilor publice e nevoie să se deschidă, să evolueze conștient și etapizat către noi concepte validate public la scară largă, prin asumarea tuturor etapelor managementului schimbării, astfel încât să ne putem desprinde de restul plutonului, îndrăznind noi experiențe cu grad acceptabil de risc. Un exemplu aș oferi în acest sens și anume atitudinea față de eșecul antreprenorilor aflați la început de drum, care în țările avansate determină o susținere prioritară și atentă a acestora pentru că se presupune că au învățat ceva din această experiență nefastă, prin urmare nu se recurge nicidecum la o izolare a acestor antreprenori. De asemenea, sechelele comunismului trebuie îndepărtate cât mai curând, neputându-ne crampona în trecut și stagna din aceste cauze. O reflectare a acestor efecte în societatea românească este teama de asociere, mai ales în agricultură, deși tendința la nivel mondial este orientată tocmai în acest sens, prin crearea de formule asociative și clustere, care impulsionează rezultele pozitive în mod accelerat.
DEZVOLTAREA SOCIALĂ
Câteva considerente
Din punct de vedere social, incluziunea tuturor grupurilor, etnice și confesionale, a persoanelor cu dizabilități sau cu șanse precare de afirmare, oferirea unor facilități care să determine această incluziune, de exemplu prin intermediul întreprinderilor sociale, organizarea manifestărilor culturale și artistice pentru conservarea identității și a sentimentului de apartenență, oferirea de modalități variate pentru petrecerea timpului liber în condițiile actuale de stres tot mai accentuat, asigurarea condițiilor de siguranță și confort cotidian în ceea ce privește accesul la utilități, ș.a.m.d. sunt aspecte extrem de importante pentru vitalitatea și sănătatea comunității noastre, care e obligatoriu să fie abordate la modul cel mai serios, prin măsuri pragmatice și cu monitorizarea continuă a efectelor.
De asemenea, este foarte important să se creeze premisele care să conducă la creșterea natalității în județul și regiunea noastră, având în vedere deficitul forței de muncă și îmbătrânirea treptată a populației în zonă și în Europa. Aceste politici de stimulare a sporului natural pot fi definite cu siguranță și puse în practică de către specialiști printr-o multitudine de facilități, vizându-se beneficiile pe termen lung ale acestui demers, în contextul european.
Foarte importante pentru palierul social sunt domeniile sănătății și învățământului. În ceea ce privește domeniul sănătății, autoritățile publice locale și județene sunt datoare să găsească soluții pentru a garanta tuturor cetățenilor servicii calitative gratuite, în timp util, într-un pachet de bază în primă fază, precum și o diversificare a acestora în perspectivă, prin construirea unor spitale noi și mai ales prin realizarea unei rețele distribuite de dispensare la nivelul localităților, prin accesarea fondurilor europene și motivarea cadrelor medicale profesioniste să activeze în Timișoara.
Învățământul și educația sunt pilonii care pot genera, alături de alți factori, evoluția sau involuția societății noastre.
Efectele globalizării, competiția tot mai acerbă la nivel economic, dezvoltarea foarte dinamică a tehnologiei, necesitatea asimilării corecte a informațiilor accesate nestingherit în mediul online etc, demonstrează importanța instruirii copiilor și tinerilor noștri, a nevoii de învățare continuă a tuturor cetățenilor activi, a necesității reconversiei profesionale, toate acestea canalizându-se într-un sens constructiv, democratic și evolutiv pentru societatea noastră. Monitorizarea acestui proces educațional și acționarea concretă în sens preventiv și corectiv sunt neapărat necesare, orice deviere putând duce la efecte cu impact semnificativ pe termen lung.
Un alt aspect esențial este acela de a oferi tinerilor modelele inspiraționale sănătoase și principii care să le ghideze parcursul prosper și autonom în viață, precum și prezentarea din timp a opțiunilor de dezvoltare și de adoptare a unei cariere vocaționale care să fie urmată cu pasiune și, nu în ultimul rând, a oportunităților și speranței pentru a rămâne în Timișoara.
DEZVOLTAREA VERDE
Câteva considerente
În ceea ce privește amenajarea teritoriului, aceasta trebuie să susțină în mod ecologic necesitățile și oportunitățile economico-sociale ale momentului, precum și proiecția în viitor a dezvoltării dorite. Sunt situații care trebuie urgent rezolvate, cum ar fi de exemplu cele legate de existența în continuare a unor cartiere mărginașe în care sunt îngrădite posibilitățile de afirmare ale comunităților locale.
Urbanizarea uniformă și inteligentă a teritoriului Timișoarei este esențială, în sensul urmăririi tendințelor naturale de dezvoltare, dar dar ținând cont totodată de principiul ”forma atrage fondul” și de rigorile necesare pentru un trai în consonanță cu natura, folosirea energiei regenerabile într-o măsură cât mai mare, gestionarea decentă a deșeurilor și valorificarea acestora în condițiile economiei circulare, precum și aplicarea unor soluții ecologice multivalente monitorizate atent.
Astfel, păstrarea și oferirea de condiții optime pentru dezvoltare socială și confort cotidian sunt categoric de dorit, în ceea ce privește amenajarea de spații verzi, descongestionarea traficului de persoane și mărfuri, eliminarea poluării fizice și fonice etc.
Un alt aspect de subliniat este că, în anumite situații, pentru a crea cadrul propice evoluției, sunt necesare măsuri ferme de deblocare a stărilor de fapt, chiar dacă populația va fi inițial reticentă. Mă refer aici la implementarea unor magistrale de transport și rețele edilitare, rezervarea în cadrul Planurilor Urbanistice Zonale pentru dezvoltarea ulterioară și crearea unor platforme-infrastructuri majore, măsuri care vor presupune inclusiv exproprieri sau alte demersuri legale în folosul comunității, ce trebuie obligatoriu să fie supuse în prealabil unor consultări publice reale.
DETALII
ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ PERFORMANTĂ
Vizează leadership-ul comunitar, managementul integrat și performant, centrele de susținere a activităților urbane, asigurarea transparenței administrative, sistemele moderne pentru plăți și taxe, tratarea optimă a cererilor rezidenților, sesizarea problemelor și trimiterea sugestiilor din partea populației, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor și co-creare, sistemele integrate pentru gestionarea situațiilor de criză, procesele pentru administrare publică ș.a.
COLABORAREA INSTITUȚIONALĂ vizează colaborarea simbiotică și fructuoasă cu comunele din zona peri-urbană / Consiliul Județean Timiș / conurbația Timișoara-Arad / rețelele naționale și internaționale de orașe / organizațiile ce susțin dezvoltarea urbană modernă, precum și promovarea comună și de impact prin folosirea tehnologiilor și abordărilor inteligente
PRINCIPII: modernizare împuternicire colaborare performanță amabilitate
STRATEGIE ȘI TACTICĂ PENTRU REFORMĂ:
Aplicarea rețetei de succes folosită la Consiliul Județean Timiș în perioada 2020-2023, pentru portofoliul (relevant) de care am răspuns direct: resurse umane, control intern managerial, digitalizare, investiții, fonduri europene, buget-finanțe, achiziții și anumite programe de finanțare nerambursabilă.
Economie prosperă
Vizează existența și susținerea parcurilor industriale / tehnologice / incubatoarelor de afaceri, platformele pentru stimularea afacerilor și a colaborării economice în plan local și regional, sistemele pentru internaționalizarea afacerilor autohtone, infrastructura pentru turismul de afaceri, furnizarea datele deschise pentru dezvoltarea aplicațiilor private ș.a.
TURISMUL AUTOHTON vizează promovarea atuurilor locale prin folosirea tehnologiilor și abordărilor de ultimă generație (ex. iBeacons), hărțile ușor accesibile în mediul fizic și digital, serviciile integrate pentru mobilitate / petrecerea timpului liber / plăți, destinațiile cu facilități moderne disponibile non-stop și/sau gratuite ș.a.