Seminar al Adunării Regiunilor Europene pe tema descentralizării și regionalizării, iulie 2013
La începutul lunii iulie 2013 am participat în Albania, în calitate de președinte al Comisiei (1) Economică și de Dezvoltare Regională a Adunării Regiunilor Europene și de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, la un seminar organizat de ARE pe tema descentralizării și regionalizării, la care au mai fost prezenți ca invitați președinții relativ recent înființatelor regiuni ale Albaniei, reprezentanți ai asociațiilor locale, membri ai unor organizații europene, precum și un membru al Peace Corps SUA.
Evenimentul, în cadrul căruia mi-am expus punctul de vedere ca vorbitor principal, și-a propus să identifice și să ofere soluții menite să contribuie la consolidarea regiunilor Albaniei, țară aflată în plin proces de organizare administrativă pe regiuni și în care au avut loc, în data de 23 iunie 2013, alegeri locale.
M-am simțit onorat să le pot împărtăși celor prezenți opiniile mele cu privire la situația și demersurile întreprinse în România în vederea regionalizării și descentralizării, informații despre etapele care au fost parcurse deja, principiile și criteriile ce stau la baza acestor demersuri, precum și argumentele care pledează pentru punerea în practică a acestor procese complexe de reformă cât mai grabnic cu putință.
Am prezentat în expunerea mea și informații despre situația actuală a regiunilor statistice de dezvoltare din România (ex. județul Timiș, care face parte din Regiunea V Vest), despre acțiunile și concluziile desprinse din conferințele privind regionalizarea și descentralizarea organizate la Timișoara de către Academia de Lobby și Advocacy, în toamna anului 2012, respectiv de către Agenția Națională de Presă AGERPRES, în luna iulie 2013.
Am trecut în revistă, de asemenea, și o serie de mituri și de temeri referitoare la implicațiile regionalizării și descentralizării și am prezentat argumentele care le demontează.
Participarea mea ca vorbitor în cadrul acestui seminar organizat de Adunarea Regiunilor Europene a reprezentat pentru mine un prilej de a înțelege și mai bine similitudinile existente între țările Europei de Est, indiferent dacă ele sunt sau nu membre ale Uniunii Europene.
Am remarcat cu admirație eforturile pe care Albania – țară aspirantă la obținerea statutului oficial de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană – le întreprinde, inclusiv în ceea ce privește îmbunătățirea propriului sistem administrativ și am căutat să contribui, cu informații desprinse din experiența acumulată în procesul de pre-aderare și aderare al României la Uniunea Europeană, la potențarea șanselor Albaniei de a dobândi acest statut.
Cu acest prilej, am conștientizat și mai puternic rolul și importanța Parteneriatului Europei de Est conturat de Adunarea Regiunilor Europene, un proiect singular la nivelul instituțiilor europene de această sorginte. Totodată, din calitatea mea de președinte al Comisiei (1) Economice și de Dezvoltare Regională a ARE mi-am propus să mă implic în procesul de dezvoltare a regiunilor din această parte a Europei și în stabilirea și consolidarea relațiilor dintre acestea.
Invitarea mea în calitate de vorbitor la acest seminar a urmat, practic, prezenței mele ca vorbitor principal în cadrul Summit-ului Crizei de la Paris, eveniment organizat tot de Adunarea Regiunilor Europene, în urmă cu două luni. Atunci, expunerea pe care am prezentat-o s-a intitulat “Viziune pentru o Europă competitivă în relație cu competitorii mondiali”, propunându-și să răspundă dezideratelor pe care ARE și le-a stabilit: identificarea de soluții și semnalarea unor chestiuni stringente referitoare la dezvoltarea regiunilor europene.
În ceea ce mă privește, sunt un susținător ferm al regionalizării și descentralizării administrative în România, majoritatea argumentelor lucide pledând în favoarea realizării acestei reforme instituționale care s-a petrecut deja în aproape toate țările Uniunii Europene.
De altfel, în intervalul 2012-2013 implicarea mea în sprijinirea pașilor concreți de implementare a acestor reforme complexe au determinat conducerea națională a AGERPRES să îmi adreseze invitația de a participa la turneul de dezbateri dedicate organizate în țară.
Din păcate, însă, fereastra de oportunitate a acestei reforme a expirat în România din cauza luptelor politice și vor trebui să treacă mai mulți ani până să apară din nou, ținând cont de complexitatea factorilor care trebuie aliniați în vederea implementării acesteia.
Kukës (Albania), 05 iulie 2013
Referințe media:
Marian Vasile, discurs despre descentralizare, in Albania
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!