Masa Rotunda "Cercetari stiintifice care pot fi aplicate in economia judetului Timis", 24 mai 2013 1

Masa rotundă “Cercetări științifice care pot fi aplicate în economia județului Timiș”, mai 2013

La finalul lunii mai 2013 am participat, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, la masa rotundă “Cercetări științifice care pot fi aplicate în economia județului Timiș”, găzduită de CJT și organizată la inițiativa Asociației Generale a Inginerilor din România – filiala Timiș.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul “Zilelor Academice Timișorene” și a avut drept co-organizatori, alături de AGIR, Academia Română – Filiala Timișoara, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara și Consiliul Județean Timiș.

La dezbateri au luat parte numeroase personalități ale mediului academic local, printre care prof. univ. dr. eur. ing. Tiberiu Dimitrie Babeu, președintele Sucursalei Timiș a AGIR, prof. univ. dr. ing. Petru Negrea,  din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, vicepreședinte al Sucursalei Timiș a AGIR, dr. ing. Sebastian Muntean,  din cadrul Centrului de Cercetări Tehnice Fundamentale și Avansate al Academiei Române – Filiala Timișoara.

Au fost prezentate cu acest prilej 22 de referate conținând rezultatele unor cercetări din domenii de interes pentru economia județului Timiș: utilizarea energiilor regenerabile, reabilitarea termică a blocurilor, tehnologiile neconvenționale, îmbinarea materialelor compozite metalice, valorificarea produselor secundare și a deșeurilor industriale, gestionarea ecologică a nămolului din stațiile de epurare, dar și o serie de cercetări referitoare la pigmenții și extractele vegetale care se utilizează în domeniul medical, cercetări privind îmbunătățirea calității producției la ardeiul de boia prin utilizarea unor tehnologii performante de cultură și creșterea sturionilor prin utilizarea sistemelor cu apă recirculată.

În cadrul aceleiași manifestări a fost prezentat și noul Institut de Cercetări pentru Energii Regenerabile realizat de Universitatea Politehnica din Timișoara în cadrul unui program POS CCE.

M-am bucurat să pot participa la acest eveniment alături de reprezentanții AGIR, cu atât mai mult cu cât le datorez acestora calde mulțumiri pentru implicarea și susținerea oferite în organizarea și desfășurarea celor două ediții ale “Zilelor Calității Timișene”, manifestare pe care am inițiat-o personal în 2012.

În discursul meu am subliniat importanța crucială care îi este atribuită inovării în Europa, ca pilon de bază al competitivității în plan mondial, dar și necesitatea apropierii dintre mediul universitar și cel de afaceri în scopul transferării patentelor de la stadiul de concept la stadiul de produs finit, disponibil pe piața internațională.

Timișoara, 24 mai 2013

Referințe media:

Cercetari stiintifice care pot fi aplicate in economia judetului Timis

Masa Rotunda "Cercetari stiintifice care pot fi aplicate in economia judetului Timis", 24 mai 2013 1

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.