Timișul trebuie să țintească către dezideratul economiei sustenabile și verzi. Avem un studiu și elemente de strategie pentru aplicarea economiei circulare

Într-o eră în care știm că resursele sunt limitate, iar populația în continuă creștere, soluțiile durabile, bazate pe dezvoltare sustenabilă sunt cele ce trebuie urmate. Nu ar trebui să mai existe discuții în acest sens, studiile au demonstrat că acestea sunt singurele ce mai pot salva omenirea și planeta. Tocmai de aceea, trecerea la economia circulară trebuie făcută cu rapiditate. Am înțeles acest lucru și am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a schimba paradigma și în Consiliul Județean Timiș, instituție la care am activat în ultimii ani. 

Economia circulară are la bază ideea de a reduce la minim risipa de resurse și de a maximiza eficiența în utilizarea acestora. În contrast total cu modelul tradițional, în care se produce, se utilizează și se elimină, model ce a adus umanitatea la saturație din cauza poluării, acest tip de economie promovează reutilizarea, reciclarea materialelor pentru a prelungi ciclul lor de utilizare și viață. Vorbim despre un ecosistem rezistent și durabil, cu impact minim asupra mediului înconjurător. 

Implementarea unei economii sustenabile și verzi la nivelul Timișului este esențială, iar din acest motiv, aflându-mă în aparatul administrativ în calitate de administrator public al județului, am recunoscut necesitatea demersurilor în acest sens și am considerat că este de datoria mea să pledez pentru această idee

În anul 2018, solicitasem realizarea unui studiu și a unui plan de acțiune pentru promovarea şi implementarea economiei circulare, aplicat pe județul nostru. Din păcate, demersurile aferente au stagnat până la finalul anului 2020, când am fost numit în funcția de administratorul public. apoi, am reușit să realizăm acest studiu într-o perioadă relativ scurtă de timp, în cursul anilor 2021-2022, după ce am convins consilierii județeni că este un pas important spre viitorul pe care ni-l dorim cu toții. Trecerea la economia circulară va genera beneficii majore și va oferi Consiliului Județean Timiș inclusiv posibilitatea accesării de finanțări nerambursabile. Pe de altă parte, schimbarea de paradigmă va contribui la dezvoltarea economică și socială în mod sustenabil şi ecologic.

Aplicabilitate pentru trecerea la economia circulară există în județul Timiș, atât în mediul public, cât și în cel privat. Se poate începe chiar prin optimizarea investițiilor realizate deja, în producție și în gestionarea deșeurilor pe raza județului. Mediul de afaceri și unele instituții publice au adoptat deja diverse măsuri, unele sub imperiul normativelor UE și a creșterii costurilor, iar altele datorită oportunităților aferente. Trebuie să ținem pasul cu o lume ce se schimbă constant și să ne adaptăm din mers la nevoile mediului înconjurător. Și Consiliul Județean Timiș se străduiește să aplice economia circulară concret în unele domenii, așa cum este cazul gospodăririi apelor urbane, unde activează din calitatea de membru fondator în cadrul  Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Apa – Canal Timiș, și respectiv co-finanțarea proiectelor de investiții pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de apă-canal din județul Timiș. În acest domeniu este de interes integrarea soluțiilor de valorificare a nămolurilor care apar ca deșeuri în procesul de epurare a apelor uzate și care sunt teme de mare actualitate în întreaga lume.

În orice caz, realizarea acestui studiu este doar un prim pas ce s-a făcut în CJT pentru trecerea la economia circulară. Am predat ștafeta către Compartimentul de Mediu, care va trebui să valorifice și implementeze acest studiul, realizat de către întreprinderea publică a CJT – Ruwatim SRL. Am speranța ca acest compartiment să continue aceasta muncă cu profesionalism și dedicare și să pună “cărămidă peste cărămidă” la realizarea viitorului verde, de care depindem cu toții. 

Fie că este vorba despre reducerea consumului de energie, reciclare sau sprijinirea producției locale, fiecare individ are rolul său în promovarea unei economii ecologice și sustenabile. Eu am întreprins tot ce mi-a stat în putință în acest sens în cadrul CJT și voi continua acest lucru oriunde voi activa pe viitor. Planeta depinde de asta și doar așa putem lăsa un mediu sănătos și prosper pentru generațiile viitoare.

La final, punctez câteva dintre inițiativele pe care le-am întreprins din anul 2018 încoace, spre a fi drept inspirație și pentru alți temerari dornici de implicare. În primul rând, am studiat intens ce înseamnă economia circulară și cum poate fi aceasta aplicată. Am participat  inclusiv la un training de formare a formatorilor la Bruxelles, organizat de Climate-KIC, o organizație importantă finanțată și de Comisia Europeană. Apoi am realizat mai multe prezentări în țară pe această temă, în cadrul cărora am primit doar feedback pozitiv. În luna octombrie a anului 2019, spre exemplu, în cadrul conferinței Aquademica de la Timișoara, am susținut prezentarea ”Economia circulară în contextul orașelor și regiunilor inteligente”. Mai multe detalii despre prezentarea mea, dar și alte inițiative pe acest subiect pot fi urmărite aici: https://marianconstantinvasile.ro/?s=circular și blog-ul personal din www.idezvoltare.ro. Tot sub imboldul îndeplinirii acestui deziderat, am fost partener CCIAT în două proiecte finanțate din granturi europene, care au avut ca scop final promovarea principiilor economiei circulare și stimularea pragmatică a firmelor din județul Timiș să demareze inițiative în sensul aplicării acestora.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.