“Made in Banat”, proiectul pentru dezvoltarea unei economii competitive in regiunea transfrontaliera Romania-Serbia

"Made in Banat", proiectul pentru dezvoltarea unei economii competitive in regiunea transfrontaliera Romania-Serbia

9 ianuarie 2014

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a lansat la sfarsitul anului 2013 proiectul “Made in Banat”, finantat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia si derulat de CCIAT in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Economica a Judetului Timis – ADETIM (Romania), CCI Kikinda, CCI Pancevo si CCI Zrenjanin (Serbia), printr-o conferinta sub genericul “Promovare transfrontaliera pentru afaceri banatene”.

In contextul economic actual, relansarea si dezvoltarea industriei de ambele parti ale frontierei reprezinta nu numai o necesitate obiectiva dar si o conditie importanta, atat pentru Romania in vederea consolidarii pozitiei sale pe piata unica europeana cat si pentru Serbia in vederea apropiatei integrari in Uniunea Europeana.
Proiectul ‘Made in Banat’ a aparut din nevoia de a sprijini dezvoltarea unei economii competitive in regiunea transfrontaliera Romania-Serbia. De aceea, acesta reuneste reprezentanti ai grupurilor tinta care sa colaboreze, sa faca schimb de experienta si bune practici, sa creeze instrumente comune pentru a diminua efectele crizei economice, astfel incat avantajele comparative sa conduca la impactul pe termen lung al proiectului si la realizarea obiectivului general: cresterea competitivitatii firmelor si imbunatatirea calitatii vietii oamenilor din regiunea transfrontaliera.
Rezultatele asteptate in proiect vor contribui la realizarea obiectivelor asumate, iar efectele directe si indirecte vor contribui la cresterea competitivitatii producatorilor si furnizorilor de servicii din regiunea Banatului istoric, prin promovarea produselor sub marca ‘Made in Banat’.
La conferinta de lansare a proiectului au participat peste 100 de persoane – reprezentanti de firme care au produse sau servicii specifice regionale, potentiali cumparatori si mass-media din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia. De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai administratiei publice locale – Institutia Prefectului Judetul Timis, Consiliul Judetean Timis, Primaria Municipiului Timisoara, conducatori si reprezentanti ai serviciilor publice deconcentrate din teritoriu, cadre didactice si specialisti din invatamantul preuniversitar si universitar, membri ai Colegiului de Conducere si firme membre ale CCIAT, organizatii neguvernamentale care isi pot aduce aportul in implementarea proiectului si sustinerea brandului ‘Made in Banat’.
In deschiderea evenimentului, au luat cuvantul reprezentantii partenerilor de proiect: Florica CHIRITA – Director General CCIAT, Sergiu BALASA, Director ADETIM, Tibor SEBEK – Presedinte CCI Kikinda, Dragan BUKVICl – Vicepresedinte CCI Pancevo si Diniku VOJIN – consilier al Presedintelui CCI Zrenjanin. Au adresat mesaje de salut E.S. Lazar MANOJLOVICI – Consul General al Serbiei la Timisoara si Marian VASILE – Vicepresedinte al Consiliul Judetean Timis.
A urmat apoi o prezentare detaliata a proiectului (context, parteneri, obiectiv general, obiective specifice, grup tinta, activitati, rezultate, beneficii) si a strategiei de aplicare a marcii ‘Made in Banat’. Conferinta s-a incheiat cu o dezbatere cu reprezentanti ai grupului tinta care au produse sau servicii regionale si care se pot promova in cadrul unor actiuni transfrontaliere, in cadrul proiectului.
In cursul lunii februarie a.c., CCIA Timis va participa la o conferinta de presa organizata de CCI Kikinda, in cadrul careia se va semna un Pact intre partenerii de proiect, organizatii neguvernamentale, institute de cercetare si alte entitati interesate de sprijinirea dezvoltarii competitivitatii economice din regiune.
Prin intermediul retelei de cooperare economica transfrontaliera astfel create, firmele din grupul tinta isi vor putea promova produsele / serviciile si vor avea acces rapid la datele de contact ale organizatiilor de sprijin pentru afaceri din Romania si din Serbia.
http://www.manager.ro/articole/ultima-ora/made-in-banat-proiectul-pentru-dezvoltarea-unei-economii-competitive-in-regiunea-transfrontaliera-romania-serbia-56723.html
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.