Poziția mea cu privire la utilizarea energiei geotermale în județul Timiș
Potențialul județului Timiș în ceea ce privește utilizarea surselor neconvenționale de energie este unul uriaș, fapt atestat ca atare și de un studiu elaborat de către renumitul Institut Fraunhofer din Germania.
Am susținut întotdeauna, din toate funcțiile publice pe care le-am deținut, necesitatea accesării de fonduri europene în cadrul viitorului exercițiu financiar 2014 – 2020, pentru valorificarea resurselor de energie alternativă existente la nivelul județului nostru.
Unul dintre multiplele exemple ar fi utilizarea apei termale care se regăsește aproape pe întreg teritoriul județului Timiș, cu zone în care temperatura depășește 140 de grade Celsius, fapt care poate fi exploatat în sensul valorificării acestei resurse pentru producerea de energie electrică, nu doar termică.
Cele peste 40 de puțuri existente în acest moment, care au fost forate în județul Timiș în urmă cu mulți ani de către anumite companii ce activează în special în domeniul petrolier, pot fi adaptate și revalorificate în sensul convertirii acestora în izvoare de apă termală, care poate fi utilizată în multiple scopuri, inclusiv pentru crearea unor resorturi de petrecere a timpului liber și de tratare a diverselor probleme de sănătate (de exemplu centre spa).
Conștientizarea posibilității de revalorificare a acestor puțuri este foarte importantă, chiar și din rațiuni economice, în condițiile în care forarea unui puț poate ajunge și la 1 milion de euro, în funcție de adâncimea de forare. Problemele majore rezidă însă în regimul de proprietate, având în vedere faptul că puțurile existente în acest moment se află în proprietate privată.
Resursele de apă termală din localități cum sunt Jimbolia, Lovrin, Gottlob și Ciacova ar permite, în cazul identificării unor investitori interesați și obținerii autorizațiilor necesare, inclusiv de la Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale, utilizarea apei termale.
În concluzie, județul Timiș, prin poziționarea lui în Câmpia Panonică, a fost dăruit cu resurse de apă termală așa cum există în puține locuri din țară și este de datoria noastră, în primul rând a autorităților publice locale, să stimulăm valorificarea acestora, inclusiv prin parteneriate public-private, tocmai pentru că, o dată realizate investițiile, energia și apa termală ar fi ieftine și deopotrivă benefice.
Referințe media:
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!