Delegație multi scop în cel mai puternic oraș industrial al Franței, Lyon 1

Delegație multiscop în Lyon, cel mai puternic oraș industrial al Franței, iunie 2014

La începutul lunii iunie 2014 am participat, în calitate de vicepreședinte și reprezentant al Consiliului Județean Timiș, la o serie de evenimente și întâlniri desfășurate în orașul francez Lyon, focalizate pe îndeplinirea mai multor obiective.

Obiectivul 1:

Am purtat discuții pe marginea unor probleme apărute în derularea proiectelor din cadrul parteneriatului tradițional al județului Timiș cu regiunea Rhone-Alpes. Vizate au fost, printre altele, respectarea condițiilor asumate de județul Timiș în cadrul investițiilor de aproximativ 700 000 de euro făcute de către regiunea Rhone-Alpes (ex. centrele sociale de la Lugoj și Recaș). Reprezentanții acestei regiuni din Franța s-au raportat la mine ca la un factor de echilibru, care putea susține îmbunătățirea situației, toate celelalte tentative ale lor de a soluționa situația cu reprezentanții celeilalte părți a conducerii Consiliului Județean Timiș stagnând de o bună perioadă de timp.

Obiectivul 2:

Am participat la o ședință a Grupului de Lucru pentru Energie și Mediu a Adunării Regiunilor Europene (parte a Comisiei Economică și de Dezvoltare Regională pe care o conduc), în cadrul căreia s-a dezbătut asupra posibilității de a crea o infrastructură autonomă din punct de vedere energetic a Uniunii Europene și a Europei, având în vedere conflictul recent izbucnit în Ucraina și nivelul destul de ridicat al dependenței energetice de Rusia.

Obiectivul 3:

Am inițiat discuții cu Camera de Comerț a regiunii în vederea stabilirii unei colaborări permanente cu județul Timiș, a identificării oportunităților comune de afaceri și pentru organizarea unei misiuni economice franceze în Timișoara.

Obiectivul 4:

Am angajat discuții menite să creeze premise pentru aducerea la Timișoara a uneia dintre edițiile viitoare ale Forumului Internațional de Afaceri Futurallia. Am întrevăzut în modul de organizare a acestui forum un model demn de urmat, un exemplu fiind facilitarea unor dialoguri între companiile prezente, pe o durată de timp determinată, prin rotație, în grupuri de câte doi.

În timpul acestei deplasări, aflându-mă așadar în Franța, am luat la cunoștință faptul că în cadrul Consiliului Județean Timiș a fost convocată ședința de eliberare a mea din funcția de vicepreședinte al CJT, în data de 6 iunie 2014, de către reprezentații PSD, cu o totală lipsă de fair-play politic, având în vedere parcursul nostru de doi ani în alianța USL, ruptă cu câteva luni înainte. Cu toate acestea, am ținut să îmi duc la capăt, cu profesionalism, toate obiectivele asumate pentru această deplasare externă.

UPDATE: Din păcate, după eliberarea mea din funcția de vicepreședinte al CJT, nu am mai putut întreprinde demersurile necesare pentru organizarea la Timișoara a unei proxime ediții a Forumului Futurallia. Ediția din iunie 2015 a Futurallia a fost, însă, organizată la București. Îmi păstrez totuși speranța că, în perspectivă, vom putea organiza și noi la nivel local această manifestare, întrucât consider că, prin anvergura sa, Forumul Futurallia ar reprezenta nu doar o bună oportunitate de imagine pentru Timișoara, ci și un exemplu de implementare a unei conduite de relaționare capabilă să faciliteze stabilirea de relații și oportunități de afaceri.

Lyon, 4 iunie 2014

Delegație multi scop în cel mai puternic oraș industrial al Franței, Lyon, 2014 1

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.