Un nou punct de frontieră cu Serbia, din 3 propuse. Va fi cel de la Vălcani?

Un nou punct de frontieră cu Serbia, din 3 propuse. Va fi cel de la Vălcani?

DUMINICĂ, 26 IANUARIE 2014

Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş: „Eu cred că vama de la punctul de trecere de la Vălcani ar fi cea mai potrivită şi ar trebui deschisă prima”

Un nou punct de frontieră cu Serbia, din 3 propuse. Va fi cel de la Vălcani?

Ocazional, în fiecare an, se deschid trei puncte de trecere a frontierei cu Serbia – Foeni, Comloşu Mare şi Vălcani. În viitorul apropiat, aceste trei puncte de frontieră vor fi deschise permanent.

Acum, se fac denersuri pe toate canalele de comunicare posibile din partea mai multor instituţii pentru a se decide care punct ar trebui să fie deschis primul, având în vedere că aici nu este vorba doar de infrastructură, ci şi de aspecte care ţin de personal, care să lucreze în punctele de vamă – poliţişti de frontieră şi vameşi. Deja şi sârbii fac o campanie a deschidere a celor trei puncte de trecere a frontierei. Sârbii au promovat deschiderea punctului de la Foeni-Cruceni, dar şi deschiderea punctelor de frontieră de la Comloşu Mare şi Vălcani. Au fost diferite delegaţii care au participat la discuţiile cu românii şi fiecare a avut opţiunea ei. Sunt viziuni diferite între Vojevodina şi Guvernul Serbiei.

Unul din trei

„E vorba de deschiderea permanentă a acestor puncte. Noi suntem deja în Uniunea Europeană, iar ei probabil vor intra în cinci ani. Ba, mai mult, noi vom intra, sper, cât mai repede în spaţiul Schengen. Noi o să fim ultima forntieră cu Serbia, la fel cum va fi şi Ungaria. Asta înseamnă că regulile de securitate şi tehnologia aferentă trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Trebuie evitată contrabanda sau alte efecte nedorite”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marian Vasile. Unora le-ar putea conveni să meargă 30 de kilometri în plus ca să intre cu reguli de securitate mai mici. De aceea, aceste puncte de frontieră trebuie securizate. „Pe partea romînească, noi vom putea, după discuţiile cu toate părţile implicate, inclusiv MAI, să deschidem în acest an doar unul dintre cele trei puncte. Vorbim de infrastructură, tehnologie, personal şi alte aspecte geostrategice şi de dezvoltare economică şi socială”, spune Marian Vasile.

Vălcani este la capătul extrem al graniţei

Marian Vasile crede că cel mai potrivit ar fi ca primul punct deschis să fie cel de la Vălcani. „Unele părţi marşează foarte puternic spre deschiderea punctului de la Foeni, care mie nu mi se pare justificată, având în vedere că e apropiat de vama Moraviţa, iar punctul de la Foeni nu are o infrastructură la fel de bună la momentul actual, per total, ca şi celelalte două puncte de la Lunga-Comloşu Mare şi Vălcani. Lunga, pe de-o parte, e la jumătatea lungimii graniţei, oarecum, iar Vălcani este la capătul extrem al graniţei, ceea ce poate ar face sens şi eu cred că vama de la punctul de trecere de la Vălcani ar fi cea mai potrivită şi ar trebui deschisă prima. Avem un drum judeţean care e practicabil, dar trebuie reabilitat, care duce din satul Vălcani până la graniţă – aproximativ 2 kilometri. Există o clădire în punctul respectiv, într-o stare foarte bună, deţinută de MAI – ambele părţi deja au convenit verbal asupra cedării clădirii de la MAI către Consiliul Local Vălcani, care a dat deja o hotărâre pentru a solicita, oficial, de la minister, transferul în patrimoniu”, spune vicepreşedintele CJ Timiş. Deschiderea punctului de la Vălcani este susţinută de toate comunele din zonă – Beba Veche, Dudeştii Vechi, Sânnicolau Mare şi altele. Infrastructura cea mai avansată e la Vălcani.

„Fac un apel la a lua cea mai chibzuită decizie”

„Din discuţii rezultă că am putea deschide punctul de trecere a frontierei anul acesta, cândva, până la finalul anului. Celelalte, probabil, în anii care urmează. Ministerul de Interne trebuie să se pronunţe. Părerea autoritpţilor locale va conta. Fac un apel la a lua cea mai chibzuită decizie, din punct de vedere al infrastructurii, al comunităţilor, dar şi din punct de vedere economic. Zona aceea – Vălcani.- Beba Veche este defavorizată, Sunt zone relativ sărace. Nu se compară cu partea de Sud”, spune Marian Vasile. Cu deschiderea acestui punct de frontieră şi această parte din judeţ ar ieşi puţin din umbră şi se va dezvolta economic.

Sursa: http://ziuadevest.ro/actualitate/44575-un-nou-punct-de-frontier-cu-serbia-din-3-propuse-va-fi-cel-de-la-vlcani.html

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.