Timișoara și Aradul încep să scrie o poveste de familie! Primul pas teoretic spre metropolă
Autor: Otilia Galescu
Publicat: 2 august 2016
Timișoara și Aradul au decis – și au și semnat această decizie – să se dezvolte, de acum încolo, împreună. Viitoarea zonă metropolitană, care va aduna circa un milion de locuitori, își propune să le ofere acestora o calitate mai bună a vieții. Teoretic, sună bine. Practic, orizontul de timp în care metropola va deveni realitate se întinde pe zeci de ani.
Primarii din Arad și Timișoara au semnat, marți după-amiază, o rezoluție comună prin care se angajează să dezvolte împreună viitoarea zonă metropolitană. Se pleacă de la un document realizat de Consiliul Consultativ Economic Timișoara și Board-ul Municipiului Arad și prezentat, în numele celor două entități, de consilierul județean Marian-Constantin Vasile. Conform acestui document, administrațiile celor două municipii vor lucra pentru:
– integrarea priorităților zonei de dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara în strategiile naționale, regionale, județene și locale; includerea și pregătirea unui proiect pilot de Investiții Teritoriale Integrate pentru ciclul financiar 2021-2027
– alocarea de resurse din bugetul național (programe de asistență tehnică) pentru accelerarea implementării conceptului
– corelarea priorităților de investiții strategice ale unităților administrativ-teritoriale cu obiectivele zonei de dezvoltare metropolitană comună, în baza unui plan de acțiune integrat
– elaborarea unui masterplan pentru dezvoltarea zonei
„Avem obligația ca, dincolo de preocuparea pentru azi și pentru mâine, să gândim vizionar, să pregătim evoluția comunităților noastre pe termen mediu și lung. În această ordine de idei, avem datoria să ne preocupăm de acest concept de dezvoltare urbană integrată pe axa Timișoara – Arad, concept care a fost generat la nivel de nucleu printr-un studiu foarte pertinent al Băncii Mondiale. În această parte de Europă nu există nicio metropolă, o aglomerare urbană la dimensiunea de un milion de locuitori, se simte un gol în triunghiul București – Belgrad – Budapesta (…) Considerăm că, dincolo de dezvoltarea frumoasă pe care au cunoscut-o și Timișoara, și Aradul, este timpul să gândim o dezvoltare integrată (…) În termeni foarte concreți, în exercițiul financiar european 2021-2027 s-ar putea accede fonduri europene pentru susținerea unor obiective de tip Investiții Teritoriale Integrate (ITI). Până atunci, am putea face unele lucruri pornind la drum cu resurse proprii, dar și cu speranța că Guvernul României va fi sensibil la un astfel de proiect”, spune primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
”Este un nou început pentru a gândi împreună atât sisteme de dezvoltare economică, cât și sisteme de integrare a ceea ce înseamnă conceptele noi de educație, de sănătate… Putem spune, plastic, că am atins un tavan, ne cam doare când îl atingem și trebuia demult să-l perforăm, să trecem într-o altă etapă a dezvoltării. Studiul realizat de Banca Mondială ne arată direcția în care trebuie să mergem, în interiorul municipiilor, în zona metropolitană și în parteneriat (…) Experții care au făcut acest plan l-au făcut pentru a gândi sistemele, politicienii nu au ce să negocieze decât punerea în practică. Putem negocia în forță la București, asta da, dar am recunoscut că am ratat momentul București. atunci când Guvernul Ponta – Dragnea a acceptat doar ITI Delta Dunării, nu și ITI Arad – Timișoara. În acel ITI se făcea referire inclusiv la centura Timișoarei. De două ori a fost refuzată aceasta, atât în masterplanul trimis la Bruxelles, cât și în ITI. Înseamnă că stânga are probleme față de Arad și Timișoara și acolo este problema de negociat cu Guvernul României (…) Alegătorul de stânga care a votat PSD este la fel de afectat ca și votantul de dreapta, în momentul în care nu este centură în Timișoara”, spune, la rândul lui, primarul de Arad, Gheorghe Falcă. Acesta spune că punctul vulnerabil al acestui parteneriat este… clasa politică. „Vorbim de acest parteneriat din 2007, iar clasa politică nu a reușit să-l ducă spre final. Trebuia să fim o forță în 2013-2014, când doar eu am participat la guvern să apăr acest ITI, care însemna 800 de milioane de euro pentru cele două comunități. Clasa politică trebuie să coboare de la lucrurile punctuale, mici, aducătoare de voturi imediate, la proiectele mari, vizionare”, a conchis liberalul. Coform acestuia, Timișoara și Aradul pot începe acum o „poveste de familie”.
În toamnă urmează să fie semnat un acord comun de cooperare, la care să participe primarii și consiliile locale ale celor două municipii, primarii UAT-urilor din zona de dezvoltare metropolitană, consiliile județene și consiliile consultative din Arad și Timișoara. Nicolae Robu și Gheorghe Falcă au semnat, marți după-amiază, sub privirile rectorului UVT, Marilen Pirtea, gazda evenimentului, primul document care leagă Timișoara și Aradul de proiectul viitoarei metropole. Citiți aici textul acestei rezolutii. Rămâne de văzut cât va dura drumul de la teoria atât de bine pregătită la mult mai dureroasa realitate…
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!