A fost lansat proiectul de implementare a sistemului de management al energiei în administraţia județului Timiș

Data publicarii: Marti, 09 Septembrie 2014

Asociaţia pentru Managementul Energiei Timiş (AMET) a lansat proiectul privind implementarea sistemului deMANAGEMENT al energiei ISO în administraţia publică locală, sprijinind, astfel, unităţile administrativ-teritoriale din zona de vest a ţării pentru atragerea de finanţări europene în cadrul exerciţiului bugetar 2014-2020, care să permită eficientizarea energetică a clădirilor, a sistemului de iluminat public şi a transportului public.

A fost lansat proiectul de implementare a sistemului de management al energiei în administraţia județului Timiș
“În acest moment aşteptăm să iasă POR 2014-2020, după care putem începe să depunem proiectele pe care ni le dorim”, a declarat Adrian Balaci, director executiv al AMET.

Masterplanul energetic al judeţului Timiş poate aduce economii însemnate în bugetul administraţiei, specialiştii inventariind mai multe arii în care se află resurse importante de ape geotermale şi alte resurse energetice regenerabile. Oportunităţile de finanţare a proiectelor în sectorul energetic au fost deja discutate la Timişoara în cadrul unui workshop care s-a dorit a fi şi o acţiune de monitorizare din partea Comisiei Europene pentru AMET.

“Beneficiile sunt atât pentru cetăţenii judeţului – vorbim aici de factura plătită pentru energie, dar şi despre confort -, cât şi pentru investitorii care vor beneficia de stabilitate şi dezvoltare, infrastructura energetică fiind o necesitate pe care o conştientizăm cu toţii, inclusiv din perspectiva mediului şi noxelor ce trebuie reduse”, a declarat Marian Constantin Vasile, preşedintele AMET. El a dat exemplul unei regiuni suedeze, care a primit recent Premiul de Inovare Regională acordat în cadrul ARE, pentru că a eficientizat energetic un spital din zonă, ceea ce a presupus o reducere a facturilor cu 50% şi a noxelor cu 90%. “Domenii avute în vizor, unde putem interveni imediat şi cu succes real, vorbind despre posibilităţi tehnologice, surse de finanţare, inclusiv acceptabilitatea soluţiei de către populaţie. Iluminatul public, unde putem până în anul 2020 să reducem consumul cu un minim de 5.800 MW,INVESTIND 2,8 milioane de euro, care vor fi recuperaţi ca investiţie din reducerea costurilor facturilor”, a afirmat Marian Vasile.

În acelaşi context, a fost amintită şi eficientizarea energetică a clădirilor publice şi rezidenţiale, unde se pot face reduceri până în anul 2020 la consum cu minimum 27.000 MW, cu o investiţie de aproximativ 1,2 milioane de euro şi la transportul public în comun, unde pe baza soluţiilor propuse se pot economisi 6.700 MW, dar unde va trebui să se apeleze şi la fondurile Uniunii Europene. Judeţul Timiş este primul din ţară care are un masterplan energetic în curs de finalizare, subsolul dispunând mari resurse bioenergetice. Apele geotermale din adâncuri au temperaturi ce depăşesc 160 de grade Celsius, iar la suprafaţă ajung la temperaturi ce se apropie de punctul de fierbere al apei şi ar putea fi utilizate pentru uzul casnic. În prezent, potenţialul bioenergetic al judeţului este utilizat într-un procent apropiat de zero, susţin specialiştii. Pe energia geotermală, judeţul are 42 de puţuri în judeţ. “Din păcate, cele mai multe ţin de o companie privată, unele se află în domeniul public. Ele vor trebui promovate printr-o strategie de acest fel, prin masterplanul energetic, astfel încât să obţinem surse de finanţare europene şi guvernamentale din mai multe programe. Atunci, într-adevăr, acele investiţii de 1-1,5 milioane de euro/puţ forat se pot produce în cât mai multe locuri şi pot fi valorificate”, a spus Marian Constantin Vasile.

Cele mai importante resurse de energie regenerabilă din vestul ţării sunt cea geotermală, biomasa – cu un potenţial de zeci de milioane de megawaţi pe an – dar lipseşte potenţialul de energie hidraulică şi eoliană. AGERPRES

Sursa: http://www.administratie.ro/articol.php?id=47688

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.