Participare la conferința „Oportunităţi de atragere a investiţiilor şi finanţarea sectorului privat”, noiembrie 2012
În luna noiembrie 2012 am participat, în calitate de vicepreședinte și reprezentant al Consiliului Județean Timiș, responsabil de Agenția de Dezvoltare Economică Timiș (ADETIM), la conferința intitulată „Oportunităţi de atragere a investiţiilor şi finanţarea sectorului privat”, organizată de Medien Conferences, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor şi al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş (CCIAT). Evenimentul s-a bucurat de prezența multor instituții reprezentative din domeniul economic.
În mesajul pe care l-am expus în cadrul acestui eveniment am făcut referire la potențialul foarte ridicat al județului Timiș – chiar dacă nu întotdeauna exploatat – și am subliniat importanța investițiilor diversificate în asigurarea unui număr sporit de locuri de muncă și a stabilității economico-sociale.
Am prezentat, de asemenea, intențiile administrației județene de a crește mobilitatea în județul Timiș prin dezvoltarea polilor urbani și am precizat că intenționăm să sporim atractivitatea condițiilor de locuit, să dezvoltăm în continuare parcurile industriale și să construim în jurul Timișoarei un tehnopol.
Convingerea mea este că judeţul Timiş poate deveni o casă propice pentru dezvoltarea de noi afaceri, având în vedere poziţia geografică, resursele umane de calitate și cadrul economic existent, elemente care, în competiţia directă cu alte zone din ţară sau din străinătate, reprezintă atuuri însemnate.
Am trecut în revistă succint și oportunitățile de investiții apărute recent, în urma discuțiilor pe care le-am purtat în cadrul Consiliului Județean Timiș cu consuli ai diverselor țări și cu investitori străini.
Am informat, spre exemplu, că am primit personal și am încercat să atrag în județ compania Hamilton, care produce echipamente medicale și compania American Superconductor, care produce componente pentru turbinele eoliene de mari dimensiuni.
Am subliniat, de asemenea, faptul că Timișoara va intra în perspectivă în competiție cu Aradul și cu alte orașe din Serbia și Bulgaria în ceea ce privește potențialul de a atrage investiții, acesta fiind, de altfel, și motivul pentru care preocuparea administrației județene viza crearea de condiții propice atragerii de investitori. Consiliul Județean Timiș beneficia în acest sens și de susținerea oferită de către reprezentanții administrației locale, având în vedere faptul că în Primăria Timișoara exista deja elaborat un ghid al investitorului şi funcționa un canal scurt de gestionare a afacerilor.
Situația prezentată în cadrul conferinței de către domnul Emil Mateescu, consilierul preşedintelui CCIAT, a fost binevenită și relevantă, rezultând din datele expuse că în judeţul Timiş existau la acel moment peste 8.000 de firme cu capital străin, iar capitalul investit se apropia de 1 miliard de euro.
În aceste condiții, județul nostru se situa pe locul al doilea la nivel naţional în clasamentul atragerii investiţiilor.
De asemenea, potrivit datelor furnizate, în clasamentul investițiilor străine în Timiș pe primul loc ca număr de companii se situa Italia, în vreme ce pe primul loc ca volum al investițiilor – Statele Unite ale Americii.
Timișoara, 27 noiembrie 2012
UPDATE: La finalul lunii martie 2014, am avut bucuria să aflu că ambele companii menționate mai sus – Hamilton și American Superconductor – pe care le-am primit personal în Palatul Administrativ și pe care le-am susținut indirect prin mai multe echipe, au decis să investească în județul Timiș.
La acel moment (martie 2014), finalizasem deja – prin grija Agenției de Dezvoltare Economică Timiș, a cărei activitate o coordonam – Ghidul Investitorului pentru județul Timiș.
Referințe media:
Timișoara rămâne printre cele mai atractive regiuni pentru investitori
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!