Studiu în condiții moderne pentru elevii cu nevoi speciale din Timiș. Au fost date în folosință sute de echipamente digitale
Perioada pandemică a venit cu o provocare pentru Consiliul Județean Timiș, care s-a implicat activ în digitalizarea unităților speciale de învățământ din județ, școli pe care le are în grijă. Am reușit să facilităm trecerea în online a orelor de curs prin achiziția a peste 400 de tablete, aproape 300 de laptopuri și alte echipamente pentru elevii cu dizabilități, fără posibilități financiare. Mai mult, echiparea tehnologică realizată de CJT modernizează și eficientizează abordările educaționale și în cazul interacțiunilor din sălile de curs și seminar.
A fost un pas suplimentar într-o perioadă atât de dificilă, dar un pas atât de necesar în digitalizarea și creșterea rezilienței școlilor. Știm cât de greu poate fi pentru o familie cu copii sănătoși să le pună la dispoziție calculatoare pe care să studieze. Efortul este cu atât mai mare în cazul copiilor din școlile speciale, unde povara bolii aduce după sine și una financiară. Mă bucur am putut contribui împreună cu colegii CJT la această realizare și că acest proiect va da o șansă în plus la o viață normală celor mai puțin norocoși dintre noi și pe viitor.
Așadar, au fost dotate cele 9 școli speciale din județul Timiș cu echipamente inteligente și IT & C. Prin licitație publică, au fost achiziționate, instalate și date în folosință: 282 de laptopuri și 437 de tablete cu abonament internet inclus pentru o perioadă de 24 de luni. De asemenea, școlile au fost dotate cu 56 de stații de lucru fixe, zeci de proiectoare, camere web, table interactive și routere wireless.
Valoarea acestui proiect a fost de peste 2 milioane de lei. Deși o cerere de finanțare pe Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 a fost depusă de către CJT și s-au făcut toate eforturile necesare aprobării acesteia, inițiativa de a atrage această finanțare nerambursabilă a eșuat, proiectul nostru fiind imediat sub linia clasamentului câștigător. Din poziția de administrator al județului, am considerat că această investiție este una esențială, chiar în momente de criză economică, având în vedere importanța îmbunătățirii sistemului de învățământ special, așa că am pledat pentru acest proiect și am reușit să alocăm banii necesari din bugetul propriu al CJT.
Instalarea, punerea în funcțiune și recepționarea echipamentelor nu a fost una lină, având în vedere constatarea în teren a unor diverse neconcordanțe ce au trebuit rezolvate, însă, în cele din urmă, următoarele școli au fost dotate cu succes cu aparatura atât de necesară: Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „P.P. Neveanu” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara, Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu” Timișoara, Liceul Teoretic „Iris” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „C. Păunescu” Recaș, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „A. Roșca” Lugoj, Școala Profesională „GH. Atanasiu” Timișoara, Școala Specială Gimnazială Buziaș.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!