Serviciile sociale, școlile speciale și spitalele, o prioritate în mandatul meu
Serviciile sociale, de sănătate publică și școlile speciale ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice instituție administrativă. Este crucial și este de responsabilitatea noastră să asigurăm un mediu sigur grupurilor vulnerabile sau afectate din punct de vedere medical. Am știut încă de când am pășit în aparatul CJ Timiș că voi face o prioritate din identificarea rapidă a problemelor pentru a putea coordona luarea măsurilor cele mai potrivite pentru a crea un cadru favorabil dezvoltării, deservirii și integrării sociale a acestor grupuri, totul în vederea construirii unei comunități mai incluzive și coezive.
O intervenție eficientă contribuie la formarea unei societăți echitabile, iar împreună cu echipa de la Consiliul Județean ne-am străduit să concentrăm cât mai multe fonduri spre acest sector. În plină criză economică, știam că fondurile locale erau limitate și trebuiau drămuite cu cea mai mare atenție, așa că am încercat și reușit să absorbim fonduri europene pentru a oferi acestor grupuri țintă cele mai bune condiții.
Astfel, acțiunile noastre s-a îndreptat în trei sensuri: școlile speciale din Timis ce se aflau în grija CJT, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timis – subordonată a CJT și spitalele de pe raza județului Timiș. Am vizat modernizarea și reabilitarea centrelor în care aceste instituții își desfășoară activitatea, dar și dotarea lor cu aparatură și mobilier, precum și organizarea de acțiuni cu scopul integrării și deservirii acestor persoane.
În cursul anilor 2021-2023 școlile speciale din județul Timiș au beneficiat de peste 31 de milioane de lei, numai din fonduri europene. Am reușit să atragem, respectiv să absorbim această importantă sumă pentru lucrări de reabilitare și renovare energetică a 6 dintre corpurile clădirilor existente, ca și în cazul Liceului Iris din Timișoara – proiecte aflate în derulare la momentul scrierii acestui articol.
De asemenea, toate unitățile de învățământ special din județ au fost dotate cu aparatură IT & C de ultimă generație. Copiii și cadrele didactice au primit laptopuri și tablete, iar unitățile de învățământ au fost dotate cu proiectoare, camere web și alte aparaturi necesare în desfășurarea activității într-un mod eficient și atractiv, printr-un proiect în valoare de 2 milioane de lei. În perioada pandemiei și după, aceste instituții au beneficiat și de un proiect european, în valoare de aproximativ 1 milion de lei, care a pus la dispoziție echipamentele și consumabilele cele necesare în vederea limitării răspândirii virusului SARS Cov 2, astfel că atât copiii, cât și cadrele didactice, nedidactice și auxiliare au beneficiat de condiții sigure. Copiii din școlile speciale merită o atenție deosebită, fiecare dintre ei având nevoi și potențiale unice. Deși implementarea acestor proiecte nu a fost întotdeauna una lină am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a coordona inițiativele profesional pentru a putea să le sprijinim dezvoltarea și să le oferim șanse egale de a-și atinge potențialul.
De menționat tot la capitolul învățământ, însă de data aceasta pentru toate școlile județului Timiș, este gestionarea de către CJT a programului cu fonduri nerambursabile ”lapte, corn și fructe” fără sincope și corecții financiare din partea APIA.
Îmbunătățiri importante au fost aduse și se aduc în continuare și în cazul centrelor și caselor familiale aflate în coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. S-au luat măsuri importante pentru crearea și implementarea planului județean de reorganizare a centrelor neconforme. Au fost explorate imobile noi potențiale, transfer în proprietate, investiții și reparații, dotări și echipări, relocare angajați, relocare beneficiari, licențieri etc. Am reușit prin intermediul acestor eforturi să reorganizăm 2 dintre cele 4 centre neconforme DGASPC. În plus, sunt gata de a fi finalizate în cursul anului 2023 proiectele cu fonduri europene ce au în vedere reabilitarea centrelor de la Găvojdia, Lugoj și Periam și construirea de case familiale sau locuințe protejate lângă aceste centre. În condițiile în care prețul materialelor de construcții creștea constant, am reușit să menținem aceste proiecte, ca și altele, pe linia de plutire și chiar să performăm, având asigurate toate condițiile de a fi finalizate cu succes. Însumate, proiectele cu fonduri europene dedicate DGASPC, pe care le-am coordonat în timpul mandatului meu de administrator public al județului , incluzând și alte finanțări obținute pentru reabilitarea și renovarea energetică a unor corpuri de clădiri, s-au ridicat la peste 37 de milioane lei.
Un nou centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități – complet dotat și echipat – a fost inaugurat la Tomești, după o investiție de 900.000 de lei. De asemenea, în timpul pandemiei s-au accesat bani europeni pentru dotarea acestor centre cu echipamente inteligente, cum ar fi roboți ce efectuează dezinfecția în mod automat, cu radiații UV. Tot în cadrul demersurilor făcute pentru îmbunătățirea condițiilor din cadrul serviciilor sociale, CJT a preluat Căminul pentru Persoane Vârstnice de la Jimbolia, printr-o procedură deloca simplă. Din cauza poverii bugetare pentru Consiliul Local și a condițiilor precare în care beneficiarii centrului trebuiau să trăiască, s-a decis trecerea acestui centru în subordinea DGASPC și ulterior s-a demarat reorganizarea imobilelor pentru a oferi condiții necesare unei bune funcționări. De asemenea, s-au luat măsuri în vederea găzduirii și altor tipuri de servicii.
Aceste inițiative reprezintă un demers susținut pentru a asigura oferirea unor servicii sociale de înaltă calitate, urmând o abordare axată pe diverse direcții. Una dintre acestea vizează implementarea de măsuri de optimizare financiară și de gestionare a resurselor umane, atât din punct de vedere structural cât și din punct de vedere numeric, la toate nivelurile organigramei DGASPC. În paralel, s-au intensificat eforturile pentru externalizarea serviciilor sociale, cu scopul de a îmbunătăți eficiența și calitatea acestora.
Drumul parcurs pentru dezvoltarea acestor servicii, până la acest moment, nu a fost unul lipsit de impedimente din punct de vedere managerial, având în vedere, în primul rând, criza financiară. Alocarea bugetelor în acest context, dar și în cel al creșterii prețurilor de pe piață la materialele de construcții, a pus mari probleme și a influențat direct cele 32 de centre și căsuțe familiale ale DGASPC, unele vizate de proiecte. Pentru ca aceste servicii sociale, incluzând aici și școlile speciale, nu sunt întotdeauna o prioritate pentru administrațiile locale, unde jocurile politice se fac simțite adesea, a fost nevoie de eforturi suplimentare pentru obținerea finanțărilor și realizarea investițiilor. Astfel, coordonarea tuturor investițiilor, fie din fonduri nerambursabile – de cele mai multe ori, sau proprii, s-a dovedit a fi o sarcină dificilă, mai ales în contextul în care s-a ajuns la tratarea unor spețe complicate, în paralel cu asigurarea continuității activității: popriri, spețe juridice individuale, găzduirea migranților, lipsa dorinței cetățenilor de înrolare în programul de asistenți sociali / maternali, asociații puține și neinteresate de serviciile care se doreau a fi externalizate, ș.a.m.d.
Este important de menționat că eforturi s-au făcut și pentru condiții mai bune în spitalele aflate în subordinea orașelor și municipiilor din județ. În cadrul schemei de minimis pentru anii 2021-2023, CJT a alocat 2.6 milioane de lei pentru achiziționarea de echipamente medicale. Banii s-au îndreptat atât către Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, cât și către spitalele din Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Făget și Lugoj, astfel că cetățenii acestor orașe, dar și din împrejurimi, să aibă condiții decente și să nu mai fie nevoiți să vină până la Timișoara pentru diverse probleme medicale. Banii nerambursabili au fost distribuiți în baza unor solicitări depuse de instituțiile spitalicești menționate, pentru care ulterior CJT a efectuat controale, ce au presupus verificare modului în care sumele primite s-au cheltuit. Sănătatea publică, este, așadar una dintre direcțiile în care, din funcția de administrator public al județului, am încercat, alături de colegii din CJT, să aduc un plus de valoare.
Pentru a economisi spațiul acestui articol și a nu suprapune conținuturile prezentului sit web, nu voi mai descrie în cele de față celelalte proiecte realizate cu fonduri europene în domeniul sănătații de către echipele pe care le-am coordonat în CJT, anume extinderea și modernizarea UPU și construirea noii maternități a Spitalului Județean Timiș, proiecte care vor avea impact benefic major asupra sănătății populației județului Timiș și a Regiunii Vest.
Este imperativ ca angajamentul nostru, al tuturor celor care activăm în aparatul administrativ, pentru îmbunătățirea serviciilor sociale să fie unul constant și susținut. Numai printr-o abordare persistentă și atentă la nevoile individuale ale acestor persoane vulnerabile sau afectate din punct de vedere medical ne putem asigura că ele vor avea șanse reale de dezvoltare și integrare în societate.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!