Audierea publică de la Timișoara “Regionalizarea României, de ce?”, noiembrie 2012
La finalul lunii noiembrie 2012 am participat, în calitate de vicepreședinte și reprezentant al Consiliului Județean Timiș, la audierea publică “Regionalizarea României, de ce?”, găzduită în Sala Multifuncțională a CJT și organizată de Academia de Lobby și Advocacy.
În discursul meu mi-am prezentat punctul de vedere pe tema regionalizării și descentralizării administrative, al căror susținător ferm am fost și sunt.
Consider că aceste reforme instituționale trebuie să se facă în mod gradual, procesul presupunând în mod obligatoriu transferul controlului, resurselor și posibilității de utilizare a veniturilor proprii de la centru către regiuni.
Am precizat că, în opinia mea, regionalizarea ar aduce cu sine îmbunătățirea activității administrației publice locale prin stimularea implicării locuitorilor regiunii în baza principiului autodeterminării (i.e. posibilitatea de a decide asupra destinului propriei comunități), debirocratizare prin desființarea unor instituții, eficientizarea interacțiunii directe cu cetățenii și utilizarea în mod inteligent a resurselor cumulate ale județelor membre, mai diversificate și mai complete.
Regionalizarea ar impune, de asemenea, crearea unei platforme IT care să permită o comunicare performantă și integrată între toate instituțiile din regiune, dar și existența unui ghișeu unic, ca punct singular la care cetățeanul să se prezinte pentru a-și rezolva chestiunile ce țin de administrația publică.
Sunt convins că prin utilizarea înțeleaptă a resurselor disponibile la nivel regional zonele defavorizate din regiune ar avea șanse mai mari de dezvoltare, întrucât ar fi concepute și implementate strategii regionale bazate pe specializare inteligentă și pe distribuirea adecvată a resurselor, această abordare conducând la adresarea mai potrivită a oportunităților și nevoilor specifice cu care comunitățile locale se confruntă.
În contextul dezbaterilor organizate de Academia de Lobby și Advocacy, la care au participat zeci de factori de marcă implicați în procesul decizional, majoritatea vorbitorilor s-au exprimat favorabil regionalizării.
M-am simțit onorat să particip la acest eveniment, din a cărui comisie de experți a făcut parte Excelența Sa, domnul Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei, și a cărui comisie de inițiere a fost alcătuită din doamna Corina Dragomirescu și domnul Radu Nicosevici, reprezentanți ai Academiei de Lobby și Advocacy.
Timișoara, 23 noiembrie 2012
Referințe media:
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!