Pregatiri regionale in judetul Timis pentru Acordul de Parteneriat UE-Romania
Preşedintele Comisiei Economice şi de Dezvoltare a Regiunilor Europei (ARE), vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Marian Vasile, vrea o descentralizare reală a sistemului de aplicare a programelor cu finanţare europeană.
Vasile a declarat, pentru AGERPRES, că autorităţile guvernamentale, în speţă Ministerul Fondurilor Europene, trebuie să ţină cont de nevoile comunităţilor locale, judeţene şi regionale, care ştiu cel mai bine de ceea ce au nevoie, şi a apreciat ca neproductivă impunerea anumitor investiţii de la centru.
Potrivit acestuia, opiniile oficialilor judeţeni-regionali vor trebui armonizate cu cele ale ministerului destul de rapid, astfel încât România să acţioneze ca o singură voce la audierea publică din Comisia REGI a Parlamentului European vizavi de Acordul de Parteneriat UE-România, care va avea loc în Capitala europeană la finele lunii aprilie.
‘Sper să se descentralizeze structura de management a programelor cu finanţare europeană, pentru că rata de absorbţie este foarte bună pe Programul Operaţional Regional (POR). Să se echilibreze alocarea de fonduri între nivelul regional şi cel central, mi-aş dori o mai mare transparenţă în tot ceea ce se întâmplă şi ministerul să ţină cont de feedback-ul nostru (local, n.r.). POR trebuie să ia în calcul ceea ce dorim noi (autorităţile locale, regionale, n.r.), să ţină cont de nevoile noastre’, a declarat Marian Vasile.
Preşedintele Comisiei Economice şi de Dezvoltare a Regiunilor ARE a făcut aceste precizări în urma recentei audieri publice pe care a avut-o în Parlamentul European pe tema Acordului de parteneriat între România şi UE în noul ciclu de finanţare 2014-2020, unde a sesizat că a existat ‘o lipsă de transparenţă’ în acest sens. Autorităţile locale insistă asupra dimensiunii regionale, a spus Marian Vasile, unde, din păcate, mai au la dispoziţie doar două programe pe care să le poată atinge în mod direct, respectiv POR şi cele transfrontaliere, celelalte programe fiind sectoriale, la nivel de ţară.
‘POR a avut în România cea mai bună rată de absorbţie, de circa 50% pe tot ciclul 2007-2013. Aceasta însemna că noi, la nivelul regiunilor, ştim care sunt nevoile noastre şi ştim să implementăm proiectele. Dar, în loc să se facă o descentralizare a comenzii în viitorul Program, adică ADR Vest să i se dea mai multe atribuţii, practic, noi am observat că POR s-a centralizat, adică există o comandă tot la Bucureşti, iar ADR-urile rămân doar ca organisme intermediare, cum a fost până acum. În plus, există acelaşi tipar de POR pentru toate cele opt regiuni, asta însemnând că nu se ţine cont de specificităţi şi nevoile locale, ceea ce este, clar, o centralizare de concept, de comandă etc.’, a detaliat Marian Vasile.
Potrivit preşedintelui Comisiei Economice şi de Dezvoltare ARE, suma repartizată pe POR faţă de precedentul ciclu a crescut, dar nu e suficient, astfel că POR ar urma să dispună de 7 miliarde de euro faţă de 4,4 miliarde de euro, cât a fost în ciclul încheiat. Acest lucru înseamnă, în opinia lui Marian Vasile, o îmbunătăţire clară, care trebuie însoţită şi de descentralizare a comenzii şi a managementului.
‘Această descentralizare o văd în sensul de a se da responsabilităţi judeţene, cum a fost de exemplu Programul pentru IMM-uri POSCCE pe competitivitate, care a trecut acum un an la ADR Vest. Ar trebui, tot aşa, să treacă mai multe atribuţii şi programe la noi, să le gestionăm aici, să nu mai trebuiască să meargă oamenii la Bucureşti pentru rezolvarea proiectelor şi să apeleze la factorii regionali’, a punctat Vasile.
Un alt neajuns sesizat de vicepreşedintele CJ Timiş se referă la faptul că în teritoriu nu se pot face investiţii integrate, aşa cum îşi doresc oficialii locali sau regionali, deoarece acordul cu UE se referă doar la Delta Dunării. Dacă ar exista, ar fi posibile investiţii mari care să aibă mai multe surse de finanţare.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!