Planul pentru eficientizare energetică în zona de vest

08 august 2014

Asociația pentru Managementul Energiei Timiş (AMET), Denkstatt România și reprezentanți ai administrațiilor locale din zona de vest a țării au participat, zilele trecute, la primul seminar de informare al proiectului Intelligent Energy Europe ‘50000 and 1-st SEAP’.

Întâlnirea de la Consiliul Județean Timiș a avut menirea de a încuraja reprezentanții primăriilor din zona de Vest să se implice în atragerea de finanţări europene în cadrul exerciţiului bugetar 2014 -2020, care să permită eficientizarea energetică a clădirilor, a sistemelor de iluminat public şi a transportului public.

Pactul Primarilor

Reprezentanții primăriilor prezenți la eveniment au fost încurajați să adere la inițiativa Covenant of Mayors (Pactul Primarilor), o convenție prin care autoritățile implicate se angajează în mod voluntar la creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor.

De asemenea, primăriile sunt îndrumate să dezvolte un Plan de Acțiune privind Energia Durabilă (PAED) și, consecutiv, implementarea standardului ISO 50001 – Sistem deMANAGEMENT energetic la nivel local.

Planul implică stabilirea unor obiective clare și realiste ce țin de reducerea emisiilor CO2 la nivelul fiecărei localități, astfel încât să se ajungă la o scădere a emisiilor cu cel puțin 20% până în anul 2020.

Master Planul Energetic din județul Timiș

Potrivit lui Marian Constantin Vasile, președintele AMET, Asociația pentru Managementul Energiei Timiş s-a înființat în anul 2011 pe baza unui grant european cu șase parteneri membri fondatori egali — Consiliul Județean Timiș, Consiliul Local Timișoara, Camera deCOMERȚ, Universitatea Politehnica Timișoara (totodată Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile), Colterm și Federația Asociațiilor de Locatari.

„Ne simțim pregătiți să desfășurăm și proiecte cu finanțare europeană. Aș vrea să precizez și realizarea importantă pe care o avem la nivel național, și anume crearea primului Master Plan Energetic din țară, un Master Plan crucial atât pentru viața de zi cu zi a cetățenilor dar, totodată, și pentru investitori și pentru stabilitatea lor. Știm foarte bine problemele energetice cu care se confruntă marii investitori care suferă de diverse probleme în domeniu, cum ar fi instabilitatea rețelei electrice. De aceea, cred că trebuie să depunem toate eforturile ca acest sector deVIITOR(care nu poate fi niciodată epuizat) să fie valorificat într-un sens durabil”, a declarat Marian Constantin Vasile.

Președintele AMET punctează faptul că nu există expertize privind consumul de energie și că „primăriile nu conștientizează faptul că infrastructura utilitară nu înseamnă numai apă, canal, drumuri, ci înseamnă și energie.”

Planul de eficientizare energetică în zona de vest

Reprezentanții AMET spun că proiectul își propune să intervină pe patru direcții — energia termică, iluminatul public, clădirile publice și transportul public.

„La nivelul iluminatului public, știm cu toții că există multeTEHNOLOGII noi. Este adevărat că prima provocare e legată de plăți. Deși sunt presupuse costuri de implementare mai mari decât sistemele standard, totuși amortizarea se realizează într-un spectru de timp acceptabil și cu efecte benefice pe mai multe planuri”, spune președintele AMET.

În ceea ce privește clădirile publice, Marian Constantin Vasile atrage atenția că e nevoie de o anvelopare a acestor clădiri, una care se poate face pe mai multe planuri.

„Pe lângă anvelopare, trebuie să ne gândim și la eficientizarea energetică în interiorul clădirii folosind sisteme de reglare automată prin termostate, centrale termice. Uneori este nevoie de o educație a cetățenilor, și AMET are rolul de a acționa și în acest sens.”

Referitor la transportul public, reprezentanții Asociației spun că în acest sector se consumă foarte multă energie (cazul firobuzelor) și combustibil fluid, consecința fiind poluarea din oraș. Aceștia dau ca alternativă vehiculele electrice care să fie încărcate, în anumite stații, de sisteme care folosesc panouri solare.

„La nivel de energie termică vă pot da exemplul membrului fondator Colterm, care are mari provocări în ceea ce privește furnizarea agentului termic. Foarte mulți cetățeni se debranșează haotic și nu înțeleg neapărat care sunt efectele debranșării, ei cred că o centrală termică este mereu mai bună, ceea ce este fals. La centrala termică nu ai aceeași constanță de temperatură. Bineînțeles, cu sistemul centralizat trebuie să aștepți mult timp să îți vină apa caldă dar are avantajul de a fi continuă, nu aiFLUCTUAȚII de temperatură”, precizează Marian Constantin Vasile.

Acesta mai spune că la nivelul Colterm-ului se încearcă utilizarea apei geotermale și a sistemelor solare pentru producerea energiei termice. De asemenea, societatea ia în calcul și construcția unei centrale în partea de nord a orașului, zonă care suferă din cauza sistemului de transport și distribuție.

„Totodată, ne gândim să facem o stație de pompare undeva la mijlocul Timișoarei care, preluând de la mijloc, să pompeze mai puternic în nord, astfel încât tot acest proces să fie eficient”, încheie președintele AMET.

Sursa: http://www.solar-magazin.ro/energie/planul-pentru-eficientizarea-energetica-in-zona-de-vest.html#prettyPhoto/1/

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.