Pași concreți către un județ VERDE. Finanțare obținută pentru noi stații de încărcare a vehiculelor electrice în Timiș
Mai multe localități din Timiș vor avea stații de încărcare pentru vehicule electrice. Cu multe eforturi am reușit să atragem peste 2 milioane de lei de la Administrația Fondului de Mediu pentru îndeplinirea acestui deziderat.
Vorbim, așadar, despre nou proiect ce vizează dezvoltarea unei rețele de transport verde la nivelul județului Timiș, un proiect gândit împreună cu alte inițiative ce țintesc în aceeași direcție. Uniunea Europeană pledează pentru reducerea emisiilor de gaze, iar aceasta este una dintre direcțiile pe care le-am promovat în cadrul echipelor cu care am lucrat. Sunt extrem de bucuros că am făcut acest pas, în direcția montării de stații de încărcare în comunele din județul Timiș, încercând astfel să susținem și să încurajăm trecerea la un sistem de mobilitate sustenabil.
În cadrul acestui proiect urmează să fie montate, trei stații de încărcare la Timișoara și încă alte zece la: Becicherecu Mic, Ciacova, Deta, Dudeștii Noi, Fibiș, Gătaia, Giarmata, Lovrin, Sandra și Voiteg.
Deși în aparență poate părea un proiect ușor de pregătit și depus, nu a fost așa. Selectarea celor mai potrivite amplasamente pentru montarea stațiilor de încărcare a fost făcută pe criterii tehnice, patrimoniale și strategice, pentru a oferi șoferilor ce trec prin județul Timiș cu mașini electrice variante reale de transport la distanță. Acest lucru nu a fost, însă, tocmai pe gustul mai multor primării din județ, influențate de diverse opinii și poziții politice. Au fost făcute presiuni asupra noastră pentru regândirea amplasamentelor, inclusiv în plenul CJT, pentru a include poziții care nu corespundeau criteriilor obiective deja stabilite. Din acest motiv a fost prelungit de două ori cadrul temporal de colectare a documentelor necesare de la administrațiile teritoriale, intrând în riscul major de a pierde întreaga finanțare. Și aceasta pentru că era permis să depunem o singură cerere de finanțare pe program, fără posibilitatea de a adăuga ulterior alte elemente. Am reușit în final să încheiem un acord cu toate primăriile vizate și, după depășirea altor obstacole de ordin patrimonial care țineau de amplasamentele vizate și de montarea tehnică a stațiilo de încărcare, am reușit să depunem actele pentru finanțare.
De menționat este faptul că a fost nevoie de identificarea unei posibilități legale de a întocmi urgent studiul de fezabilitate necesar proiectului, prin apelarea la o companie privată cu capital public, care ulterior a donat documentul. Obținerea avizelor la faza de SF în regim de urgență și parcurgerea tuturor procedurilor interne – în colaborare cu unele primării care nu aveau capacitate administrativă în acest sens – pentru aprobarea documentației au fost și ele puncte de reușită pe care le-am bifat împreună cu echipa CJT unul după altul. Și, ca să ”dau și din casă” unele informații, recunosc că acest proiect a reliefat puncte nevralgice acute în ceea ce privește inter-colaborarea structurilor CJT, ceea ce a condus la tensiuni interne majore, însa aceasta a reprezentat până la urmă o oportunitate de îmbunătățire generală pentru depunerea și câștigarea următoarelor proiecte.
Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 2.7 milioane de lei. Suma nerambursabilă de la Administrația Fondului de Mediu este de 2.1 milioane de lei, banii urmând să fie folosiți atât pentru achiziția stațiilor în sine, cât și pentru execuția platformelor și a lucrărilor de montaj.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!