Îmbunătățirea calității actului administrativ - Principiul Guvernării Deschise 1

Seminar privind îmbunătățirea calității actului administrativ pe baza Principiului Guvernării Deschise, februarie 2014

În cursul lunii februarie 2014 am participat, în calitate de vicepreședinte și reprezentant al Consiliului Județean Timiș, la un seminar vizând aplicarea principiilor Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, la care România a aderat în anul 2012.

Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană Timiș și Ambasada Statelor Unite din România, s-a adresat în primul rând reprezentanților mass-media, ca factori esențiali în monitorizarea aplicării principiilor Guvernării Deschise, dar și reprezentanților administrației publice locale și ai societății civile.

Inițiativa privind aplicarea principiilor Guvernării Deschise a fost lansată în Statele Unite ale Americii, în anul 2011. Promovarea acestui concept include, potrivit obiectivelor asumate de inițiatori, crearea unui cadru care să vină în sprijinul autorităților publice și al societății civile, pentru îmbunătățirea și stimularea dezvoltării generale a comunităților. Îndeplinirea acestor deziderate implică inclusiv o modificare a cutumelor în ceea ce privește dialogul între guvernanți și societatea civilă.

Parteneriatul pentru implementarea principiilor Guvernării Deschise își propune, printre altele, și crearea unor platforme care să pună la dispoziția cetățenilor, companiilor și instituțiilor, în mod transparent, datele și informațiile de care aceștia au nevoie. Astfel de platforme există deja și în România, însă deocamdată în forme incipiente.

Accesarea facilă a tuturor acestor date va permite, spre exemplu, investitorilor să dispună în cel mai scurt timp de informațiile de care au nevoie despre profilul unei zone, despre existența infrastructurii, a spațiilor verzi, a competitorilor de sector economic ș.a.m.d., astfel încât să poată lua deciziile cele mai potrivite în ce privește locul unde își vor plasa investiția.

În județul Timiș, Agenția de Dezvoltare Economică Timiș este în curs de implementare a unei astfel de platforme, pe care publică deja date colectate de la peste 20 de parteneri relevanți din județul Timiș.

Consiliul Consultativ Economic al Timișoarei, organism pe care l-am înființat la începutul anului 2015, a decis să utilizeze această platformă, tocmai ca metodă de încurajare a utilizării la nivel județean a acestui instrument care stimulează dezvoltarea economică, socială și teritorială.

Timișoara, 10 februarie 2014

  1780837_737195339625213_692736386_n 1904065_737195349625212_1505610182_n

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.