Emisiune TVR referitoare la prospectarea, explorarea și exploatarea gazelor de șist, aprilie 2013
În cadrul unei emisiuni difuzată la TVR Timișoara, moderată de jurnalista Brîndușa Armanca, mi-am expus și argumentat punctul de vedere referitor la subiectul controversat al exploatării gazelor de șist.
Opinia mea este că această resursă naturală care ne poate asigura o și mai mare autonomie energetică față de Rusia trebuie exploatată responsabil, cu maximum de prudență și numai dacă va fi neapărat nevoie. Și aceasta întrucât, chiar dacă tehnologia de exploatare este avansată, la punerea ei în practică pot apărea deficiențe și probleme tehnice care pot contamina pânza freatică.
Din calitatea mea de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, având în subordine Instituția Arhitectului Șef, am întreprins toate demersurile legale posibile pentru a nu îngădui demararea, pe teritoriul județului Timiș, a lucrărilor de prospectare a solului, până la clarificarea la nivel național a tuturor aspectelor și implicațiilor legate de exploatarea gazelor de șist și fără ca firmele în cauză să obțină toate aprobările (maximale) necesare.
În cadrul emisiunii TVR am explicat că toate autorizațiile de prospectare și exploatare eliberate în județul Timiș până la acel moment vizau exclusiv exploatări petroliere și nu exploatări de gaze de șist, legislația neacoperind și această componentă.
La inițiativa mea și a arhitectului-șef, în urma clarificărilor pe care le-am solicitat Guvernului, am reușit să obținem încadrarea prospecțiunilor sub incidența Legii Construcțiilor – Legea 50 din anul 1991, actualizată -, ceea ce implica faptul că, pentru executarea prospecțiunilor, era necesară obținerea prealabilă a unei autorizații de construire. Timișul a devenit astfel, prin această inițiativă, primul județ din țară în care s-a făcut acest lucru, fiind secondat de județul Tulcea.
În ceea ce privește eliberarea autorizației pentru firma Prospecțiuni S.A., într-o ședință dedicată a Comisiei de Urbanism a CJT, desfășurată la începutul anului 2014, cu participarea instituțiilor publice abilitate din județul Timiș, am solicitat Instituției Prefectului să monitorizeze respectarea tuturor condițiilor prevăzute în numeroasele avize solicitate acestei firme de către Instituția Arhitectului Șef a CJT pentru a-și putea începe activitatea de prospectare. Am făcut această solicitare către Instituția Prefectului tocmai având în vedere faptul că în cadrul acelei ședințe s-a luat la cunoștință că numeroasele avize fuseseră deja obținute, situație în care lucrările puteau fi practic demarate. Însă, după cum am menționat, aceste avize, primite în mare parte de la instituțiile descentralizate ale ministerelor, conțineau multe condiții a căror respectare era obligatorie.
Din păcate, după ieșirea PNL din alianța USL, în luna februarie 2014, Consiliul Județean Timiș și Inspectoratul de Stat în Construcții au primit o notificare din partea Guvernului potrivit căreia nu mai era nevoie de eliberarea prealabilă a unei autorizații de construire în vederea efectuării prospecțiunilor. În acest fel, competențele autorităților publice județene au fost diminuate, deciziile aferente urmând să fie luate la nivel național.
Convingerea mea este că, indiferent de beneficiile exploatării gazelor de șist și de interesele politice și economice care i-ar putea anima pe unii factori de decizie de la nivel județean sau național, exploatarea gazelor de șist este un subiect care trebuie abordat cu prudență și responsabilitate față de sănătatea cetățenilor și a mediului înconjurător, dar și față de moștenirea pe care vrem să o lăsăm generațiilor care vor veni după noi. În acest sens, consider că trebuie să avem în vedere faptul că, în calitate de oameni politici și de administrație, servim interesele comunității noastre și nu ale unor grupuri de interese.
Emisiune TVR Timișoara privind exploatarea gazelor de șist, aprilie 2013
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!