A doua ediție a Zilei Timişene a Calităţii, un eveniment care a promovat inovarea, noiembrie 2013
A doua ediție a Zilei Timișene a Calității a avut loc în data de 14 noiembrie 2013, fiind găzduită de Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.
Manifestarea s-a desfășurat în contextul Săptămânii Europene a Calității și a avut ca temă “Inovarea, factor important de îmbunătățire a calității produselor, serviciilor și proceselor”.
Am participat la eveniment în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, inițiator și co-organizator al Zilei Calității Timișene, alături de Asociația Generală a Inginerilor din România – filiala Timiş şi de Universitatea Politehnica Timişoara. La dezbaterile care au avut loc au mai fost prezenți, în calitate de invitați, factori de decizie din administrația publică locală și județeană, reprezentanți ai companiilor private TRW, Leman Industrie, Continental Automotive, Hella, reprezentanți ai mediului academic din Timișoara ș.a.m.d.
Cu acest prilej, reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională V Vest și ai Centrului Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic TehImpuls au expus o prezentare a instrumentelor care încurajează inovarea, în contextul în care se impune identificarea de soluții pentru corijarea actualei stări de fapt, ce plasează județul Timiș și Regiunea V Vest pe unul dintre ultimele locuri din țară în ceea ce privește numărul de brevete pe cap de locuitor, fapt oarecum inexplicabil având în vedere că Timișoara este un puternic centru universitar.
Dezbaterile care au avut loc s-au referit la stimularea inovării, care, în contextul competiției mondiale, este unul din pilonii capitali ai competitivității Uniunii Europene, alături de forța de muncă calificată.
Una dintre măsurile de stimulare avute în vedere vizează alocarea a 2% din PIB domeniului Cercetării și Dezvoltării, procent asumat ca obligație de către România în fața Comisiei Europene, ceea ce înseamnă la nivelul regiunii V Vest o creștere de zece ori a alocării actuale pentru îndeplinirea acestui deziderat.
În discursul meu, am subliniat necesitatea construcției pe termen lung, prin aplicarea principiilor calității și inovării în toate demersurile administrative și prin definirea coerentă de strategii care să ne permită implementarea, pe acest fundament, a cât mai multor proiecte în ciclul de finanțare 2014 – 2020.
Am precizat, de asemenea, că în susținerea și creșterea culturii calității trebuie implicată întreaga societate civilă și actorii importanţi din sectoarele public și privat și am subliniat că inovarea este un factor important de îmbunătăţire a calităţii produselor, serviciilor şi proceselor, contribuind la sporirea competitivității în orice domeniu de activitate.
Timișoara, 14 noiembrie 2013
Referințe media:
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!