Conacul Mocioni, reabilitat. Un nou punct pe harta turistică a Timișului
După ce ani de zile a fost lăsat în paragină, Conacul Mocioni din Foeni este în sfârșit aproape de a-și recâștiga strălucirea de odinioară. Multă vreme s-a vorbit despre reabilitarea obiectivului și transformarea lui într-un punct de interes pentru județul Timiș, însă proiectul a fost uitat într-un sertar ani de zile, astfel că monumentul, unul de interes național, a funcționat ca discotecă, grădiniță sau spațiu de depozitare o perioadă lungă de timp, subsolul fiind plin de pământ, moloz, deșeuri și șobolani.
Lucrările de reabilitare au început deja, iar investiția se ridică la aproximativ 17.5 milioane lei, 9.8 milioane lei fiind obținute prin granturi norvegiene, prin programul RO-CULTURA. Așadar, în 2024, Timișul va avea un nou punct de atracție pe harta turistică, la doar 4.5 km de Serbia. Viziunea a fost una largă și am coordonat acest proiect în contextul de dezvoltare a spațiului transfrontalier România – Serbia, integrând și alte inițiative ale Consiliului Județean Timiș cum ar fi: finalizarea drumului Peciu Nou – Giulvăz – Foeni care face legătura dintre punctul de trecere al frontierei Cruceni și Timișoara, reabilitarea structurii de navigație a canalului Bega sau pista de biciclete EuroVelo 13, facilitând astfel un nou conglomerat turistic pentru bănățeni și nu numai.
Am văzut potențialul uriaș al acestui proiect din prima clipă și am știut că putem trece peste toate provocările care au apărut încă de la primele discuții. Convingerea părților interesate că proiectul este fezabil, în condițiile în care ideea reabilitării zăcea descrisă într-un sertar de ani de zile, a fost prima piedică pe care am depășit-o cu unele eforturi. A urmat obținerea finanțării din fonduri atipice, din granturi norvegiene (via program național RO-CULTURA), iar mai apoi convingerea echipei de proiect că implementarea se poate face în doar 36 de luni – totul în condițiile în care în Consiliul Județean nu exista încă experiență similară la acel moment. Gestionarea tuturor aspectelor care au ținut de intervențiile asupra unui monument istoric de clasă A, cum ar fi obținerea avizelor naționale pentru documentația tehnică a fost, în sine, o veritabilă provocare, pentru că a presupus îndeplinirea mai multor condiții stringente sub monitorizarea extrem de atentă din partea Ministerului Culturii, care a avut rolul de a asigura conformitatea documentației cu standardele și reglementările impuse. Nici identificarea unor specialiști în monumente istorice nu a fost fost ușoară. Pe lângă aceste provocări, a fost necesar să facem față și unei schimbări de partener cultural – la mijlocul proiectului – , prin organizarea unei proceduri publice de selecție care nu era foarte atractivă pentru potențialii ofertanți. De asemenea, după începerea săpăturilor, a trebuit să dispun mutarea spre conservare a unui număr foarte mare de schelete identificate în jurul conacului, în mod neprevăzut, fapt care a presupus o multitudine de aspecte cu privire la care nu eram inițiat. În timpul lucrărilor, a fost nevoie și de organizarea unui achiziții de lucrări suplimentare, pe partea de rezistență, arhitectură, instalații, acces persoane cu dizabilități. Întregul proiect a presupus gestionarea a nu mai puțin de 16 contracte: aferente lucrărilor de construcții, retrodigitizare a arhivei familiei Mocioni, organizare evenimente de valorificare etc.
Încă din anul 2022 se putea vedea în teren un progres lăudabil, chiar dacă ar fi să mă refer doar la zecile de tone de pămant și moloz scoase cu roaba sau găleata din subsolul conacului. Echipa CJT, în frunte cu managerul de proiect, a lucrat cu profesionalism, autonomie, entuziasm și stoicism, găsind soluții pentru toate obstacolele pe care le-am întâlnit. În luna mai 2023, când am predat coordonarea proiectului altui membru al conducerii CJT, lucrările avansaseră semnificativ, o parte din acoperiș fiind deja reabilitat, ieșirea posterioară refăcută, pereții interiori curățați de tencuială ș.a.m.d.
Conacul Mocioni se află la o distanță de 42 km de Timișoara, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Imobilul va fi reabilitat integral în urma acestui proiect. Saloanele din interior vor permite găzduirea unor evenimente în viitor, iar grădina va fi amenajată cu ajutorul peisagiștilor și va urma să fie deschisă publicului larg. Un mic muzeu își va găsi locul aici, acesta urmând să redea atmosfera specifică familiei Mocioni și va include inclusiv arhiva familiei, în format modern, digital.
Renovarea acestui obiectiv atât de important pentru România, își propune creșterea atractivității turistice și culturale a zonei rurale Foeni, dar și dezvoltarea unei oferte culturale atractive și unice în sudul județului Timiș, Proiectul va fi patronat de Michael de Styrcea, urmașul familiei Mocioni, care va acționa ca ambasador al proiectului maximizându-i impactul.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!