Administraţia timișeană vrea clustere în agricultură şi turism

24 iulie 2013

Administraţia timişeană vrea să creeze clustere în agricultură şi turism, încercând astfel să stimuleze mai eficient cele două domenii economice, în demersul de reindustrializare durabilă a judeţului. Demararea proiectului va fi posibilă din toamnă, când se vor deschide liniile de finanţare pentru înfiinţarea de clustere.
“În Timiş avem clustere pe IT, pe automotive şi pe energie, dar eu văd o şansă şi în domeniile agricol şi în cel al turismului”, a declarat Marian Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi preşedinte al Comisiei 1 (Economică şi de Dezvoltare Regională cu atribuţii referitoare la dezvoltarea economică, energie, mediu, schimbări climatice, turism durabil) a Asociaţiei Regiunilor Europene (ARE).
Crearea unui cluster agricol ar urma să fie rezultatul contribuţiei specialiştilor în domeniu, de la producători agricoli şi crescători de animale, până la reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ academic şi cercetare din segmentul agroindustrial, care au experienţa necesară, ai agenţilor economici de profil, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor şi ai autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu.

Aceste clustere ar stimula activitatea agricultorilor şi a crescătorilor de animale autohtoni, realizând lanţul agroindustrial, de la materiaPRIMĂ, trecând prin procesul tehnologic de prelucrare a acesteia, până la produsul finit de pe rafturile magazinelor. Timişul este judeţul cu cea mai mare suprafaţă agricolă din ţară, cu producţie de cereale semnificativă, care depăşeşte frecvent 5-6 tone la hectar, dar şi cu un însemnat potenţial zootehnic.

În domeniu turismului, Marian Vasile subliniază că judeţul are foarte multe obiective – monumente, situri şi zone naturale – foarte frumoase, dar nu sunt valorificate aproape deloc. În opinia viceliderului Consiliului Judeţean, o mare bogăţie pentru turismul timişean o reprezintă mozaicul multietnic, care permite dezvoltarea a tot atâtor atracţii cu specificul fiecăreia dintre acestea, creând un circuit specific pe aceste criterii tradiţionale, culturale, etnice.

“Timişul este sărac din punct de vedere turistic. Avem 31 de etnii, avem istoria noastră foarte complexă, avem diferite monumente istorice, siteuri foarte frumoase, avem inclusiv o zonă montană şi staţiunile care trebuie reabilitate – Buziaş, Călacea, Lacul Surduc, zona rezervaţiei de la Igriş, de pe Mureş şi multe altele. Toate acestea ar trebui să beneficieze de un sprijin care ar putea veni de pe urma unui cluster”, a explicat Marian Vasile.

Potrivit acestuia, vor exista finanţări pentru înfiinţarea de clustere şi ulterior ele vor putea aplica pe proiecte cu finanţare europeană. “Au apărut deja procedurile, iar finanţarea se va lansa în toamnă. Clusterele vor trebui să se închege, să-şi formeze o strategie, programe şi proiecte şi apoi să aplice pe proiectele cu fondurile europene care vizează următorul ciclu de finanţare, din vara lui 2014”, a adăugat vicepreşedintele administraţiei judeţene. AGERPRES

Administraţia timișeană vrea clustere în agricultură şi turism

Sursa: http://www.administratie.ro/articol.php?id=44154

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.